IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата фрагментация - още една спънка пред възстановяването на еврозоната

Германският и френският бизнес могат значително да намалят лихвените си разходи заради агресивната политика на централната банка

11:51 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Финансовата фрагментация - още една спънка пред възстановяването на еврозоната

Разходите по кредитите за германските и френски фирми ще намалеят силно през следващите години заради агресивните действия на централната банка на еврозоната. Същевременно обаче гладният за кредитно финансиране бизнес в периферията на паричния съюз ще продължи да се бори с високата задлъжнялост, тъй като размерите на дълга на бизнеса ще падат по-бавно, отколкото се очакваше, пише FT.

Лихвените плащания на германския бизнес ще намалеят с 14 млрд. евро, или с 3,5% от годишните печалби преди данъци, ако се приеме, че всички кредити бъдат рефинансирани при сегашните лихвени равнища, изчислява изданието. Намалението за френските фирми ще бъде 9 млрд. евро.

Същевременно обаче лихвените разходи на италианския бизнес ще намалеят със само 2,3 млрд. евро, а в Испания и Португалия може да се стигне дори и до леко увеличение.

„Това е най-големият проблем на испанската икономика днес. Не става въпрос за търсенето, а за предлагането на кредити заради щетите, които понесе банковия сектор“, коментира Мария Долорес де Коспедал Гарсия, генерален секретар на испанската Народна партия.

Джулиан Калоу, главен международен икономист в Barclays, коментира, че френските и германските компании изглежда са се възползвали непропорционално от политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). „Ситуацията се е подобрила значително, но все още има доказателства за фрагментация“, допълва той.

Средногодишните лихвени разходи на бизнеса, базиран в еврозоната, възлизат на около 167 млрд. евро, което съставлява около 15 на сто от годишните им печалби преди данъци. Ако компаниите рефинансират кредитите си при по-ниски лихви, разходите им ще паднат с 42 млрд. евро за пет години, изчислява изданието.

Задълбочаването на различията в разходите за финансиране на бизнес в ядрото и периферията на еврозоната обаче допринася за засилването на опасенията за финансова фрагментация на региона. Испанските и италианските корпорации например биха спестили съответно 14 млрд. евро и 15 млрд. евро, ако имаха възможността да рефинансират заемите си при лихвите, ползвани от германските фирми.

Наскоро председателят на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че еврозоната ще трябва да преодолее финансовата фрагментация, за да се измъкне от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още