IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взаимните фондове трудно побеждават индексите и защото ги имитират

Средно 40% от инвестициите на фондовете съвпадат със състава на конкретния индекс, който следят, сочи изследване на SCM Private

08:15 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Взаимните фондове трудно побеждават индексите и защото ги имитират

Само 91 дни преди Коледа се приближаваме към периода във фондовата индустрия, през който се прави равносметка на представянето през изминалата година, пише CNBC.

Представянето на фонд мениджърите би трябвало да е равномерно разпределено между победители и победени, вместо да има само един победител. 

Вероятно ще предположите, че сред мениджърите, управляващи фондове в акции има не малко, които са се представили по-добре от индекса, който са приели за базов? Е, очевидно не е така.

В повечето случаи активните мениджъри биват побеждавани от пасивните, които просто следят конкретен индекс. Сега обаче изглежда, че по-лошото представяне на активните мениджъри може отчасти да се дължи на „скандална индексна клонингова епидемия“, според нов доклад.

Анализът на SCM Private е върху извадка от 127 британски фонда, които управляват общо 120 млрд. паунда (192 млрд. долара), сравнени с 227 щатски фонда, управляващи 453 млрд. паунда (727 млрд. долара)

SCM открива, че вместо да предлагат фондове, които могат да победят пазара (или даден индекс), те в много случаи са имали много малка вероятност да постигнат целите, рекламирани пред клиентите.

Защо? Излиза че, средно 40% от инвестициите на фондовете съвпадат със състава на конкретния индекс, който следят, за което обаче прибират солидни такси от клиентите.

Според изследването, ако инвеститорите бяха използвали индексен фонд с по-ниски такси, вместо тези активни фондове, които са всъщност „индексни клонинги“, те биха спестили 1,9 млрд. паунда (3 млрд. долара) от такси на британските фондове и 1 млрд. паунда (1,6 млрд. долара) от чуждите през последните пет години.

SCM изтъква, че само една четвърт от британските фондове са съществено различни от техните базови индекси, докато при американските този дял е 65%.

Докладът призовава за по-голяма прозрачност от британската фондова индустрия в отчитането на 100% от инвестициите по-регулярно (в САЩ от 2004 г. отчитането е тримесечно), като рекламирането на фондовете трябва да е по-коректно по отношение на това каква част от тях просто повтаря базовия им индекс.

Ще е любопитно да видим в края на годината кой фонд е успял да победи британския индекс FTSE 100, след като се извадят, разбира се, комисионните.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още