IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки са увеличили експозиците си в ДЦК с 1/4 за 2 години

Няма в какво друго да инвестираме излишните средства, това е истинският проблем на Европа, коментира банкер

13:58 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските банки са увеличили експозиците си в ДЦК с 1/4 за 2 години

Най-големите европейски банки са увеличили експозициите си в държавни дългови инструменти с повече от една четвърт през последните две години, подготвяйки се за предстоящите по-строги глобални капиталови правила, пише Financial Times.

Очакванията са констатациите на Fitch Ratings да повишат тревогата сред европейските лидери, които търсят начини да спомогнат за разширяването на корпоративното кредитиране, което би спомогнало за икономическото възстановяване на континента.

Изследването на рейтинговата агенция показа, че 16 от най-големите банки на Стария континент са увеличили експозициите си в държавни ценни книжа с 26 на сто, или около 550 млрд. евро, през 2011 и 2012 г. В същото време банките са намалили рисковото си корпоративно кредитиране с 9%, или 440 млрд. евро.

Според анализаторите от Fitch известна вина за това имат капиталовите правила, известни като Базел III. "Изглежда, че Базел III вече влияе на решенията на банките за управление на капитала", заяви Maртин Хансен, глобален кредитен анализатор във Fitch.

Правилата Базел III, които ще бъдат въвеждани поетапно до края на 2018 г., ще затегнат силно минималните капиталови изисквания, както и съществуващите стимули на банките да инвестират в държавни облигации.

Проучването на Fitch показа още, че средното регулирано капиталово изискване за търговските предприятия е 4,7 на сто, или близо 10 пъти повече от ставката от 0,4 на сто за суверенния риск.

"Моментът е подходящ за решаване на регулаторното третиране на суверенните експозиции", заяви по този повод Йенс Вайдман, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка и гуверньор на Бундесбанк. "Без това не виждам надежден начин за прекъсване на връзката на банките с държавните дългове", допълни още той.

Други експерти подчертаха, че липсата на икономически растеж в Европа и слабото търсене на кредити от частния сектор кара кредиторите да залагат на държавните облигации.

"Няма в какво друго да инвестираме излишните средства", заяви Андреас Трайхл, главен изпълнителен директор на Erste Group – една от най-големите банки в Австрия. "Това е истинският проблем на Европа, просто няма друг избор. Бих се радвал вместо това да се кредитират повече компании, но просто не се отчита достатъчен растеж", добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още