IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК опитва да успокои общността за свободното движение на хора

Във Великобритания съпротивата за отварянето на трудовия пазар за българи и румънци расте, показват проучвания

10:29 | 26.11.13 г. 7
ЕК опитва да успокои общността за свободното движение на хора

На фона на силната съпротива на страни като Великобритания да приемат български и румънски работници, Европейската комисия подготвя мерки, които да намалят злоупотребите с една от основните свободи на гражданите на ЕС – свободното придвижване в рамките на общността.

Сред тях например е предложение за насочването на средства от Европейския социален фонд за преодоляване на затрудненията на местните власти, свързани с натиска върху инфраструктурата, местата за настаняване, образованието и медицинските грижи. Предложението е от 1 януари 2014 година поне 20% от средствата във фонда да отиват за приобщаване и борба с бедността.

Проучване на Daily Mail, провело се през миналата седмица, показа, че именно това са опасенията на британците по отношение на навлизането на българите и румънците на трудовия пазар на Острова.

14 млн. души живеят в друга държава от общността. Проучванията на ЕК показват, че повечето от тези хора се местят в търсене на работа. Повечето от тях са икономически активни и по-малко вероятно е да разчитат на социални помощи. Нивото на заетостта обаче е по-висока – 67,7% спрямо 64,6% за гражданите на приемащата среда. Неактивните мобилни граждани намаляват значително – от 34,1% през 2005 година до 30,7% през 2012 година.

Тези данни може би успокояват опасенията за социалната система, но от друга страна подхранват опасенията, че чужденците заемат работните места на местните жители. В много случаи обаче става въпрос за високообразовани специалисти, търсени изрично от местните компании.

От няколко години в Европа се наблюдава тенденцията за повишаване на безработицата, но в същото време компаниите се оплакват от липсата на специалисти и по тази причина беше въведена и т.нар. „Синя карта” за привличане на експерти от страни извън ЕС.

Много от критиците на „Синя карта” бяха категорични, че е нужно първо да бъде използван капацитетът на европейските граждани, много от които пък са привлечени от страни като САЩ и Австралия за реализацията на потенциала си.

Отварянето на трудовия пазар или свободното движение на работна сила всъщност е възможност именно в тази посока. Затова и целта на ЕК е да преодолее негативните настроения. Освен средствата от Европейския социален фонд в тази посока ще работят още и споделянето на добри практики между страните, както и изготвянето на наръчник за избягване на фиктивни бракове в ЕС.

Вчера стана ясно, че над 150 000 души са подписали петиция, инициирана от британския вестник "Дейли експрес", която призовава премиера Дейвид Камерън да запази трудовите ограничения за румънци и българи и след 1 януари 2014 г. Според изданието петицията ще бъде изпратена на Даунинг стрийт тази седмица. Вижте още във видеото на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И ако някой ти каже "ама ЕС го е казала, че е така" се замислете каква ви е реакцията когато "ЕС ви каже, че трябва да интегрирате *** и всички нови навлеци дошли тук"Стожера на Мира и Демокрацията ЕС, НЕ МОЖЕ да налага решения! Това не е нито Мир нито Демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Странно е как българите се плашат, когато в България влиза всякаква *** без контрол - сириици, иранци, афганистанци, африканци И не могат да разберат как се чувстват англичаните когато погледнат българите и румънците, особено *** такива! И ако това не нарцисизъм?! Само да ви кажа, че "европейско гражданство" за англичаните е също толкова мъгляв и неясен термин, колкото и за нас. Те изобщо не се приемат за такива, както и нас за такива. За тях Общността на нациите (колкото и умряла да е) е много по близка от ЕС. Така, че погледнете един Афганистанец и ще видите какво вижда англичанина, когато види българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
след междинния етап и надскачане на пореден номер 5 след законовите изисквания с името Базел - всички посочени компелкси ще имат изненадващо нов общ собственик :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Е, имах предвид, в държавите, където сме заприходени. :) Иначе домовете, в смисъл - жилищата, знаем скоро чии ще бъдат... хаха!Поръчка за такси по телефона:"Може ли едно такси от ж.к. "Булбанк" до квартал "СИБанк 2"?Или:"Днес бе открит новиат метродиаметър от ж.к. "Райфайзенбанк" до ж.к. "Банка ДСК 3";) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
по-домовете ли ;)))))))))))) - Чий??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Ето така се получава, когато един съюз на държави се създава не от естествено възникнала необходимост между тях, а поради нуждите и целите на някой отвън, който е архитект на съюза, но не участва в него!Естествените причини за търсене на по-близки форми на политическа и икономическа връзка между Германия и Франция и естествените им сателити от Бенелюкс и ползите от реализирането на такъв съюз няма нищо общо с набутването в него на Великобритания! Това вече е чета с предател, а какво да говорим за *** и лежерна южна Европа! И за калпак - къде се падат България и Румъния в тази компания? Процесът обаче продължава: шайката ***, окопали се като ЕК и под мъдрото ръководство на създателя си, продължават да засмукват нови територии Сърбия, Украйна, Молдова...!Ние с румънците сме общо 25 млн, и се оказахме супер проблем, а като плъзнат още 45 млн. украинци, какво ще стане?Или идеята е ние да си стоим по домовете, а ТЕ да идват само да си вземат дължимото, а @ivanoff... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Тия па като че за Китай ще отворят пазара а не за България. Казаха им и местните че имат проблем с испанци, които традиционно от години, като ги погне глада и отиват в Британия, а не с българи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още