IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските директиви, които ще променят живота на хората през 2014 година

Сред промените са новите тарифи за роуминга, правилата за етикетите на храните и окончателният край на измервателните уреди с живак

16:18 | 08.01.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Как ЕК ще защити правата ни през 2014 година. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Как ЕК ще защити правата ни през 2014 година. Снимка: ЕК

Нова година, нов късмет, e казал народът, но правилата трябва да се спазват. От тази година в ЕС ще влязат в сила няколко норми, чиято цел е подобряване на живота на хората. Важни решения трябва да бъдат взети по отношение на някои регулации, сред които за банковия съюз и директивата за тютюневите изделия.

Още от 1 януари в сила влезе законодателството, свързано с общия европейски патент. Целта на промените беше намаление на разходите за защита на иновациите. Така и малкия и средния бизнес ще могат да защита разработките си с патент в целия ЕС (изключение правят само три страни - Хърватия, Италия и Испания), без непосилните разходи за превод на документацията на всички езици (фокусът ще е върху трите основни езика в общността – френски, немски и английски език) и плащането на повече такси за регистрация на откритието.

Вече е в сила и новата регулация за защита на авторските права в ЕС.

Подобряването на здравето на хората и опазването на околната среда също е обект на промените в европейското законодателство през тази година. Една от регулациите например ще сложи окончателно край на измервателните уреди, използващи живак. Още от 2012 година е забранена продажбата на живачни термометри, но от 10 април 2014 година вече се ограничават продажбите на всички уреди с живак.

Целта на тази забрана е намаляването на токсичните метали, които се използват под най-различни форми в ежедневието. Те обаче представляват риск за околната среда, живота на хората и животните.

Преди това – до 14 февруари държавите в ЕС трябва да транспонират правилата за изхвърлянето на електронното оборудване, т.нар. е-боклук, в своите законодателства. Правилата обаче ще започнат да действат в пълна сила от 15 август 2018 година.

Няколко месеца по-късно – на 13 юни ще влязат в сила промените в Директивата за правата на потребителите. Те касаят основно сключването на договорите от разстояние и някои аспекти при търговията със стоки в рамките на общността.

От юли 2014 година пък ще има ново намаление на цените на роуминга. Целта, която си постави комисарят по въпросите на технологиите Нели Круз, е премахването на разликите в ценообразуването на разговорите между отделните страни в общността.

Така, от 1 юли изходящите обаждания в роуминг ще бъдат таксувани при цена от 0,19 евро за минута, а входящите – 0,05 евро. Преносът на данни пък ще струва 0,20 евро за едни мегабайт.

От края на годината пък влиза в сила регламентът за предоставяне на информация за храните на потребителите. От 13 декември 2014 година на етикетите на храните ще трябва да бъдат добавени повече подробности за енергийните стойности, съдържание на алергени (млечни продукти или ядки) и други съставки, като датата на замразяване или първото замразяване на продуктите.

Едно от най-важните събития в ЕС през тази година обаче ще бъдат изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 25 май.

Всички тези правила, разбира се важат с пълна сила за българските граждани и бизнеса, като част от ЕС. Политиците ни пък декларираха и особената важност на европейските избори – те ще бъдат картина на настроенията в страната. Управляващите обявиха уверено, че ако не спечелят поне половината от депутатските места, отредени за България, това ще бъде сигнал за липса на доверие в тяхното управление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 10 години
Някой да ме поправи ако бъркам, но доколкото знам, в енергоспестяващите лампи също има живак. Тях защо не ги забранят. Чувал съм, че ако се счупи такава лампа, трябва да имаш сяра на прах на разположение и да посипеш счупеното със сярата. Не знам доколко е вярно. Ей сега ще се опитам да си направя справка в гугалчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 10 години
Някой да ме поправи ако бъркам, но доколкото знам, в енергоспестяващите лампи също има живак. Тях защо не ги забранят. Чувал съм, че ако се счупи такава лампа, трябва да имаш сяра на прах на разположение и да посипеш счупеното със сярата. Не знам доколко е вярно. Ей сега ще се опитам да си направя справка в гугалчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
tonitov
преди 10 години
Няма лошо на ДИРЕКТИВИТЕ, лошото е кой ще ги прилага. Ако отново са руските марионетки / посредствени хорица,надъхани със самучувствие, че от тях зависи построяването на соца/ за да го ползва тато с палачите му, а ние да го строим. Затова бяхме с три гранични зони оградени, но бъзо започнахме и ние да го ползваме и той фалира, но жилото му остана, за жалост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
"Важни решения трябва да бъдат взети по отношение на някои регулации, сред които за банковия съюз и директивата за тютюневите изделия."всичко последващо научно-техн. прогрес ще става все по-недостъпно в името на "екология", "равноправие", "демокрация" , "свобода" и т.н. измислени манипулиращи напълно изкуствени или измамни понятия, целящи в последствие и резултатно намаляване на "права, лична свобода и собственост"... или видима цел: постепенното превръщане на "маймуните" в истински такива, чрез непрекъснато ползване на самите тях с/у тях във всички възможни аспекти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още