IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Сливанията и придобиванията стимулират кредитната активност

Според рейтинговата компаниите в Европа предпочитат и емисиите на облигации като източник на финансиране

16:30 | 28.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch: Сливанията и придобиванията стимулират кредитната активност

Търсенето на синдикирани заеми от страна на европейските корпорации се съживи съществено през второто тримесечие на 2014 г. след слабата активност през първото, отчита агенция Fitch Ratings в свой анализ, поместен на сайта на компанията. Причината – ускорената активност при сливанията и придобиванията.

Един от големите заеми, отпуснат през последните месеци, бе мостовият кредит в размер на 9 млрд. евро, необходим на Bayer за придобиването на бизнеса със здравеопазване на Merck. Сделката е добър пример за наблюдаваната напоследък активност при сливанията и придобиванията. Тя ще създаде втората по големина компания в сектора на здравеопазването и е само една от зачестилите изкупувания във фармацевтичния сектор.

Конкурентното сливане постави под допълнителен натиск споразумението за размяна на активи между Novartis и GlaxoSmithKline, които комбинираха своите звена за здравеопазване, за да създадат новия глобален лидер в сектора. До този момент Bayer отчасти е рефинансирал заема с две емисии на дълг. В зависимост от периода на приключване на сделката мостовият кредит може би никога няма да бъде използван.

Fitch наблюдава силен тренд и при рефинансирането. BHP Billiton рефинансира 5-годишен синдикиран заем на стойност 4,3 мрлд. евро две години по-рано, за да извлече ползи от по-ниски лихви.

През второто тримесечие до 24 юни сумата на новите заеми достигна 170 млрд. евро, сочат данни на Dealogic. Това е с 59% повече спрямо първите три месеца на годината и с 33% повече в сравнение с второто тримесечие на 2013 г. Имало е 16 сделки за кредити от или над 2 млрд. евро.

От началото на финансовата криза обемът на синдикираните заеми в Европа се е движил между 100 и 200 млрд. евро на тримесечие. През първите три месеца на 2014 г. новите заеми са били с 33% по-малко спрямо година по-рано до 107 млрд. евро – най-ниската тримесечна сума от началото на 2012 г. и по-малко от една трета от пика, отчетен през второто тримесечие на 2007 г., а именно – 456 млрд. евро.

Компаниите в региона предпочитат емисиите на облигации отчасти заради процесите по деливъридж в банковия сектор, но и заради желанието им да диверсифицират източниците си на финансиране и да се възползват от исторически ниските лихвени проценти.

През първото тримесечие на 2009 г. емисиите на облигации достигнаха 190 млрд. евро и от тогава се движат в интервала от 50 до 150 млрд. евро на тримесечие. През второто тримесечие облигационните емисии възлизат на 95 млрд. евро.

Въпреки че тримесечните емисии са силно волатилни, общата сума на емитирания дълг (облигации и кредити) се движи в интервала между 200 и 300 млрд. евро на тримесечие от началото на кризата. Пикът бе през второто тримесечие на 2007 г., когато сумата достигна 547 млрд. евро.

Връхната точка бе достигната заради бума в кредитирането, въпреки че емитирането на облигации също достигна исторически високите 91 млрд. евро. Общата сума на набрания корпоративен дълг (облигации и заеми) през вторите три месеца на тази гдина е 265 млрд. евро – с 6% повече спрямо същия период на предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още