IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Свръхзадлъжнялостта в еврозоната подкопава перспективите за растеж

Въпреки подобрението на икономическите фундаменти рейтингите може и да не бъдат повишени, посочват от агенцията

14:01 | 25.06.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Свръхзадлъжнялостта в еврозоната подкопава перспективите за растеж

Страните от еврозоната все още имат много работа за вършене, за да намалят дълговете си и да стимулират растежа. Техните кредитни рейтинги едва ли ще бъдат повишени, докато икономиките им не влязат в по-добра форма, заяви пред Ройтерс представител на една от трите големи международни рейтингови агенции – Standard & Poor's (S&P).

По думите на ръководителя на подразделението в S&P за Европа, Близкия Изток и Африка Мориц Кремер предстои "спокоен период" за рейтинговите действия на Стария континент.

"Голяма част от домашното все още не е решено. Свръхзадлъжнялостта в средата на много ниска инфлация носи огромни рискове за перспективите за растежа в еврозоната", посочи той в Лондон.

"Въпреки че икономически фундаменти се подобряват, не е задължително да се повишават рейтингите", отбеляза още Кремер.

Експертът заяви също, че страните, които са осъществили най-голям напредък в намаляването на дълговете, са били Ирландия и Испания. Това е довело до корекция на рейтинговата оценка както на Дъблин, така и на Мадрид.

По-рано през този месец S&P повищи ирландския рейтинг с една степен до А-, аргументирайки действията си със засилените икономически перспективи пред страната. През май пък агенцията покачи испанския рейтинг до ВВB също с подобни основания.

Кремер заяви, че връщането на Кипър, който бе спасен само преди година, към дълговите пазари, и на Гърция е оказало малко влияние върху техните оценки.

Кипър, чийто рейтинг S&P повиши с една степен до B през април, пласира през миналата седмица държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж през 2019 г. на стойност 750 млн. евро.

Високопоставен представител на гръцкото финансово министерство пък заяви през миналата седмица, че Гърция се готви да издаде малък обем средносрочни облигации през следващите седмици, последвайки завръщането си на дълговите пазари през април след четирите години на прекъсване.

"Ако научихме нещо покрай кризата в еврозоната, това е колко бързо може да бъде изгубен достъпа до пазара. Би било прекалено да се оценява възстановяването на Гърция посредством достъпа ѝ до пазара", коментира Мориц Кремер.

Друга голяма рейтингова агенция – Fitch, изрази подобно мнение през миналата седмица. Въпреки че облигационната емисия е положителна, равнището на риск в Кипър остава високо, смятат експертите ѝ.

Кремер изтъкна също, че дори и Европейската централна банка (ЕЦБ) да реализира програма за изкупуване на активи, това може и да има малко въздействие върху суверенните кредитни рейтинги в региона.

ЕЦБ не може да проведе количествените улеснения по същия начин, по който бяха предоставени стимулите във Великобритания поради мащаба на валутния съюз, добави той. 

"В момента еврозоната има 18 членки, а пазарът на обезпечени с активи ценни книжа, например, е слабо развит. Така че за мен е трудно да предвидя как балансът ще бъде разширен по подобен начин", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Investora следват просто статуткувото. А целия свят следва Американците. Т.е. каквото и да направят американците при тях - то е правилно, и няма как да сбъркат, защото те са "пионерите" в тази област. От там нататък, ако някой направи подобно нещо, гаф или както искаш го кръсти, той не е прав, прави нещо грешно и за това S+P му плясва шамар, защото те също са американци и следователно тяхното мнение е меродавно. И понеже няма жив капиталист, който да не е про-американски настроен, за него всичко това е нормално. За това има една дума - статутково. Инвестора са капиталисти, следователно про-американци, следователно, за тях е нормално каквото кажат американците да е безусловно вярно. Извинявай, че се повтарям 50 пъти, но така си ги обеснявам нещата. Зато 20 трил дълг не са ЛОШО, а ДОБРО. И следователно дори не трябва да се нарича ДЪЛГ, а може би капитализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
абе колега да те питам, аз ли нещо грешно казквам, като съм написал, че S&P не е международна агенция, а американска ? Що за олигофрения е тва и нещо грешно ли е, че в американозоната имат по голям дълг и са по зле от еврозоната ?! И тея *** от тоя инвестор до кога глупости само ще пишат и ще казват на черното бяло ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Ми отговора може да е плаващ. Като плаващата лихва с която ни дерат. Ако имаме ~20% лоши кредити в банките, те просто вдигат лихвите на останалите 80% за да не си загубят печалбата. Ярък пример за това е Пощенска банка. Казвам го като редовен платец, който никога не е закъснявал и ден. И за награда, вместо бонус, за няколко години ми вдигнаха лихвата с 3-4 пункта (говоря малко наизуст, щото още спя) и успях някак си да се откача от тях и рефинансирахме в друга банка. Та ето ти един възможен отговор - някой спасяват кожите като не си плащат кредите, но за сметка на това смъкват още кожи от редовните. Ето заради такива неща няма пари за заплати и иновации (примерно). Заради дребния шрифт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 9 години
Аз какво попитах, ти какво отговаряш!? Питам пак - с какво е запушена практически дупката от 10% в българската банкова система?Не ми заправяй как функционират банките по принцип... това го знае и сина ми!Питам за българия, която НЕ може да печата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Отговора се нарича - fractional reserve banking. Т.е. в банката няма и 20 % кеш, колкото показват книгите. Нещо като трезора за злато в САЩ. На хартия има толкова много злато че може да залее света, но всъщност вътре няма и 10% от него. Тая измама съществува още от измислянето на банките. Всичко е наопаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
SS-23
преди 9 години
Имам един въпрос към маститите икономисти в сайта: Как ще обяснят оптичната измама, при която, капиталовата ликвидност на нашите банки (на книга) е 12%, а в същото време имаме 21-23% лоши кредити (необслужвани и преструктурирани), че на всичко отгоре и банките обявяват всеки месец, че били на печалба !?!?!?!?!?!?!?!?Ако лошите кредити са толкова, значи банковата система би трябвало да срината. А тя все още стои! Значи има някаква измама тук... има нещо нередно в цялата схема ! С какво се запушва дупката от 10% между лошите кредити и капиталовата ликвидност ?!? Защо за последните 3 години имахме бум на т.н. "бързи" кредити с космическите лихви? От къде идват парите на фирмите за бързи кредити ?!? :)))Ето такива елементари въпросчета ме вълнуват мен? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 9 години
S&P: Свръх- задлъжнялостта в еврозоната подкопава перспективите за растеж====="добрУтро, Минке!"Докато не се занулят дълговете .... така ше е ! Този, които е "инвестирал" с мисълта за "голям шлем", да си носи ... голЕмата загуба !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ааа и колега като преписваш такива неща като "една от трите големи международни рейтингови агенции Standard & Poor's (S&P)." тази агенция не е международна ало ше ме извиняваш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
а в американозоната там няяя проблеми 18 трилиона а в еврозоната 11 ей тея аман от тях беее крадеца вика дръжте крадеца, да ги *** в мамата мизерна отровна тея S&P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още