IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е готова да приватизира

Целта е страната да намали дълговете и бюджетния си дефицит, както и да инвестира в сектори като енергетика и жилищно строителство

11:10 | 04.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Френският финансов министър Мишел Сапен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският финансов министър Мишел Сапен. Снимка: Ройтерс

Франция възнамерява да се раздели с още от своите акционерни участия, пише Financial Times. Целта е страната да изплати дълговете си и да инвестира в сектори като енергетика и жилищно строителство.

Освен това втората по големина икономика в Европа обеща да се придържа към целта си за бюджетния дефицит за следващата година, въпреки че се присъедини към дебатите за по-голяма гъвкавост по отношение на фискалните правила на Европейския съюз (ЕС). Това се случва и на фона на опитите на Париж за намиране на тласък за икономическия растеж и намаляване на безработицата.

Опасенията за перспективите пред икономиката бяха подчертани в четвъртък, когато Международният валутен фонд (МВФ) оряза прогнозата си за растежа на Франция до 0,7% през тази година. Предишната оценка на финансовата институция съвпадаше с правителствената от 1%.

На фона на потиснатия растеж и максимално ограниченото харчене финансовият министър Мишел Сапен каза пред журналисти, че правителството възнамерява да „управлява активно“ своите акционерни участия, с които „отчасти“ да намали държавния дълг. Задълженията на френската държава възлизат на близо 2 трлн. евро, което е повече от 90% от брутния й вътрешен продукт. Същевременно държавата притежава дялове в различни компании, като те се оценяват на около 100 млрд. евро.

„Това ще допринесе за намаляване на бюджетния дефицит“, заяви още Сапен, но без конкретни детайли. Той разкри, че няма да има продажби, чрез които държавата да изгуби своята стратегическа роля в икономиката. Франция е мажоритарен акционер или притежава големи дялове в капитала на редица компании - в комуналното дружество EDF, ядрената група Areva, автомобилния производител Renault, Airbus и телеком групата Orange.

През юни френската държава се сдоби с 20-процентен дял в Alstom като част от сделката на групата по продажбата на енергийния й бизнес на General Electric. Страната дори продаде част от своя дял в GDF Suez, за да финансира участието си в Alstom.

Сапен изтъкна, че някои продажби ще бъдат извършени с цел подпомагане изпълнението на наскоро заявения план за намаляване зависимостта на Франция от ядрена енергия, както и за стимулиране на жилищния сектор. Финансовият министър увери, че ще работи за понижаване на бюджетния дефицит през 2015 г. под границата от 3 на сто.

Мишел Сапен припомни, че правителството планира да предостави данъчни облекчения за около 40 млрд. евро основно на бизнеса и да намали държавните разходи с 50 млрд. евро през следващите три години. По негови думи Пактът на отговорността е „недосегаем“ въпреки опозицията.

Първата крачка бе направена тази седмица, когато с мнозинство правителството прие допълнителен бюджет за 2014 г., предвиждащ съкращения в размер на 4 млрд. евро. Въпреки това икономиката остава слаба. Подобно на МВФ, Националната статистическа служба Insee също намали прогнозата си за тазгодишния растеж до 0,7%. Безработицата пък все още кръжи около 10-те процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още