IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се изправя срещу Франция в спор за бюджетните цели

Това ще се случи по време на втория ден от срещата на европейските финансови министри в Люксембург

12:12 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Двете най-големи икономики в еврозоната ще се изправят една срещу друга в дебат относно разходите и дефицитите. Това ще се случи по време на втория ден от срещата на европейските финансови министри в Люксембург, пише WBPOnline.

Докато Германия изтъква, че ще заложи балансиран бюджет през 2015 г., Франция намекна, че бюджетният й недостиг ще прехвърли 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) и че няма да бъде намален преди 2017 г.

„Опитите ни да постигнем балансиран бюджет догодина са високо ценени от правителството и от гражданите на страната“, коментира говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

Спорът между двете страни е толкова очевиден, че принуди двама финансови министри да заявят, че „възстановяването в Европа изостава в сравнение с другите развити икономики, което поражда риск от загуба на десетилетие със слаб растеж, много ниска инфлация, високи дълг и безработица“.

Германският икономически министър и вицеканцлер Зигмар Габриел и френският му колега Еманюел Макрон призовават икономистите да излязат с предложения за решение на мрачната икономическа ситуация.

„Искаме решение, с което да избегнем разбиването на Титаник в айсберга“, коментира представител на ЕС пред Ройтерс. Други пък са на мнение, че двете държави не бива да се учат една друга относно бюджетната отговорност.

Франция призова Германия да харчи повече за инвестиционни и инфраструктурни проекти, докато Берлин обвинява Париж, че харчи повече, отколкото трябва. Германия обаче не е единствената, която критикува Франция относно огромните разходи.

Президентът на Еврогрупата Йерум Диселблум смята, че Франция не трябва да получава отсрочка, за да приведе във форма държавния си дефицит, защото страната не успя да намали разходите си и да проведе структурни реформи, каквато е била договорката.

Коментарите незабавно срещнаха реакцията на френския премиер Манюел Валс. Той заяви, че Франция сама определя бюджета си, а европейските й партньори трябва да уважават решението й.

От друга страна миналата седмица директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова водещите икономики, и в частност САЩ и Германия, да инвестират още в стимулиращи растежа инфраструктурни проекти, които да предоставят на болната глобална икономика така нужната първа помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още