IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезщетенията за жертвите в катастрофата на Germanwings - според държавата

Очаква се катастрофата да излезе скъпо на застрахователите на превозвача и Lufthansa едва ли ще се опита да отхвърли пълната отговорност

17:43 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Семействата на жертвите от самолетната катастрофата на Germanwings вероятно ще получат значително различаващи се обезщетения в зависимост от националността си, мястото на покупка на билет и колко са печелили загиналите приживе, макар и всички да са постигнати от една съдба, казват адвокати пред Ройтерс.

Иск за обезщетение може да се предяви в страната на покупка на билета, в страната на авиокомпанията, в съдилища в страната дестинация на пасажера или в родната му държава.

При самолетните катастрофи обаче сумите, които се отпускат за обезщетение, варират между различните държави, като семействата на жертвите от САЩ получават по-високи обезщетения, следвани от европейците и азиатците.

Адвокатът Джеймс Хийли-Прат от кантората Stewarts Law LLP, която представляваше семействата на жертвите от катастрофите на Malaysian Air миналата година, обяснява, че британците, които загубят пълнолетен син или дъщеря, могат да очакват обезщетение в размер на около 20 хил. паунда, докато американските родители вероятно ще получат 1,5 млн. паунда.

„Това е така въпреки очевидния факт, че всички пътници са имали еднаква съдба в последните минути на обречения полет“, казва Хийли-Прат, който работи в Ню Йорк.

Във Великобритания семействата могат да предявят иск за обезщетение при смърт в размер на около 13 хил. паунда. Отпускат се и допълнителни средства за разходите за погребения, както и различна сума на базата на това колко зависими са били други хора от доходите и грижата на починалия.

В Германия щетите се изчисляват на базата на пропуснатите приходи от доходите на жертвата и други финансови последствия от загубата, като обикновено не се определя отделно обезщетение за понесеното страдание, обяснява германският адвокат Елмар Гемула, с когото са се свързали семейства на учениците, загинали в катастрофата.

Вероятно затова много от исковете ще се основават предимно на финансови съображения, което означава, че разкритията на Lufthansa, че летателната ù школа е била наясна с депресията на пилота Андреас Лубиц, е малко вероятно да окажат влияние в много държави с изключение на САЩ.

144-те пътници на самолета са били от 18 различни държави, съобщиха по-рано от Germanwings. По-голямата част от тях са от Германия и Испания, а трима са от САЩ.

„Получава се така, че имаме ситуация, при която двама пасажери пътуват един до друг, но стойността на исковете за тях са различава драстично“, коментира Джим Морис, адвокат в лондонската кантора Irwin Mitchell, която помага на семейства от Великобритания и други страни, чиито роднини са били на полета на Germanwings.

Морис споделя, че очаква катастрофата да излезе много скъпо на застрахователите на превозвача и че е малко вероятно Lufthansa да се опита да отхвърли пълната отговорност.

Главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор заяви вчера, че авиокомпанията ще осигури подкрепа на семействата на загиналите „толкова дълго, колкото е необходимо“.

Германската Allianz, която координира застрахователния отговор, обяви също вчера, че всички искове заради катастрофата ще бъдат обработени старателно, справедливо и възможно най-бързо.

Предварителните изчисления на застрахователя за общите щети от катастрофата сочат 300 млн. долара, но от компанията поясниха, че сумата може да се промени с появата на нова информация.

Застрахователите често залагат обезщетение от 1 млн. долара за жертва на самолетна катастрофа, но базираният в Антверпен адвокат Артур Флигер, който работи по случая с изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines, казва, че обикновено семействата приемат стандартните обезщетения и не съдят авиокомпаниите.

„Това струва много пари и отнема много години. Хората, загубили членове на семейството си, просто искат да продължат с живота си“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още