IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви "дипломатически екшън план за енергетиката" заради газовите доставки

Усилията ще се насочат към неексплоатираните газови резерви на Алжир и подготовката на цялостна стратегия за терминали за втечнен газ

16:08 | 02.06.15 г.
ЕК готви "дипломатически екшън план за енергетиката" заради газовите доставки

Европейската комисия (ЕК) подготвя "дипломатически екшън план за енергетиката", за да диверсифицира източниците на природен газ, съобщава онлайн изданието EurActive.com.

Усилията ще се насочат към все още неексплоатираните резерви на Алжир, както и към подготовката на цялостна стратегия за терминали за втечнен газ. Плановете трябва да бъдат готови до следващата година.

Еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Каньете се е съгласил да съгласува работата си с топ дипломата на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини, що се отнася до преговорите с водещите доставчици на природен газ в Европа – Норвегия и Русия.

„За момента концентрираме усилията си в Средиземноморския регион“, коментира Каньете пред журналисти в Брюксел, като подчерта „огромните възможности“ в Алжир.

ЕК възнамерява да проведе и специален бизнес форум в началото на следващата година, за да анализира причините за хроничните недостатъчни инвестиции в добива на природен газ в Алжир, както и възможностите за експлоатация на находищата – и конвенционални, и неконвенционални.

Инициативата е част от енергийния съюз на ЕС, който получи тласък заради кризата в Украйна и все по-реалната опасност от прекъсването на доставките на руски газ през територията на страната.

Алжир обаче предпочита дългосрочни договори за доставки, подчертава Мигел Ариас Каньете. Инвеститорите се разколебават и заради правилата за собсвеността в страната. Местното законодателство принуждава чуждите компании да участват с миноритарен дял в джойнт венчъри с държавната петролна и газова компания на Алжир.

Норвегия е другата държава, с която ЕС възнамерява да преговаря по-активно за газови доставки. Страната изпревари Русия като водещ доставчик на синьо гориво в Европа през май. През октомври се планира да започне и диалог на високо равнище с Турция по отношение на енергийните източници.

Каньете признава обаче, че Европа ще продължи да бъде зависима от руския газ в обозримо бъдеще.

Приоритет на ЕС е да свърже националните мрежи за пренос на газ с оглед на очаквания ръст на вноса на втечнен газ. Като потенциални доставчици еврокомисарят посочва Австралия, която скоро ще се превърне във водещ доставчик на втечнен газ, и САЩ, като енергетиката е включена в отделна глава в бъдещото трансатлантическо търговско споразумение.

Каньете очертава като проблемни връзките на газовата мрежа във Франция, както и в Балтийските държави и Югоизточна Европа, включително и България. В момента в процес на изпълнение са 14 проекта за интерконектори в региона, сред които са и връзките на България със съседните страни.

Строителството на газовата връзка с Гърция между Комотини и Стара Загора се очаква да започне до няколко месеца. До дни България и Гърция се очаква да подпишат окончателно инвестиционното решение, което ще даде официален старт на проекта. За интерконектора е определен и бюджет, което позволи да започнат процедурите за отчуждаването на земите, през които минава съоръжението. То е определено от ЕК като проект от общностен интерес, като ще бъде връзката на България с Южния газов коридор.

До края на годината се очаква да заработи и газовата връзка с Румъния. Проектът се забави заради технически проблеми с трасето, което минава под р. Дунав.

България получи 190 хил. евро безвъзмездна помощ от Механизма за свързване на Европа за осъществяването на прединвестиционно проучване за газовата връзка между България и Турция. "Булгартрансгаз" обяви и обществена поръчка за анализа, който се очаква да струва 380 хил. евро. С него ще се определи най-подходящото трасе за интерконектора.

В края на миналата година министърът на икономиката Божидар Лукарски и сръбският министър на минното дело и енергетиката Александър Антич се разбраха да ускорят работата по газовата връзка между България и Сърбия. Днес двамата потвърдиха договорката по време на поредното посещение на българския икономически министър в Сърбия.

Проектът е заложен за финансиране по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Той се забави сериозно, въпреки че според първоначалните планове вече трябваше да е готов и да се въведе в експлоатация в средата на тази година. Изпълнението му се раздели на две фази. Първата се финансира по старата оперативна програма „Конкурентоспособност“ и в нея вече са инвестирани 48 млн. евро, като са извършени и отчужденията на земите.

Мигел Ариас Каньете подчертава, че по Механизма за свързване на Европа 5,85 млрд. евро са отделени за енергийни проекти. Същевременно обаче екоактивисти поставят под съмнение плановете за изграждане на газопреносни съоръжения заради намаляващото потребление на синьо гориво в Европа. Вместо това се предлага да се засилят процесите по свързване на електропреносните мрежи в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още