IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да инвестира до 10 млрд. евро в новия инфраструктурен фонд на ЕС

Пекин настоява да се даде на китайските технологични компании по-голямо влияние в Европа

11:25 | 13.07.15 г.
Китай може да инвестира до 10 млрд. евро в новия инфраструктурен фонд на ЕС

Китай може да инвестира до 10 млрд. евро в новия инфраструктурен фонд на Европейския съюз (ЕС), съобщава онлайн изданието euractiv.com, като се позовава на анонимни източници, запознати с намеренията на Пекин.

Решението за инвестициите обаче ще зависи от по-широка сделка, с която да се даде на китайските технологични компании по-голямо влияние в Европа, според източниците на изданието.

Очакваше се премиерът на Китай Ли Къцян да обяви с каква сума Пекин ще допринесе за инвестиционния фонд на ЕС на стойност 315 млрд. евро по време на срещата на върха ЕС-Китай, която се състоя на 29-ти юни, припомня изданието.

Ли обаче обяви само намерението на Китай да инвестира, като създаде и известно объркване, защото заговори за съвместен инвестиционен фонд между ЕС и Китай.

Според източниците на изданието приносът на Китай към новия инвестиционен фонд на ЕС ще стане ясен през септември, когато ще се състои среща между зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Юрки Катайнен и вицепремиера на Китай Ма Каи.

Решението на Пекин да се включи в новия фонд на ЕС за инвестиции дойде, след като европейските правителства се присъединиха към водената от Китай Азиатска банка за инвестиции в инфраструктура. Ако Китай действително директно излее парите във фонда под формата на гаранции, това ще мултиплицира ефекта и ще доведе до привличането на още инвестиции, посочва изданието. Според правилата на фонда обаче Пекин няма да има правото да избира в какви технологични проекти да инвестират китайските компании.

Основният фокус на Китай ще бъдат технологичните проекти, които са част от по-широкия план за свързване на Азия и Европа и насърчаване на търговията. Китай вижда добри възможности предвид желанието на ЕС да дигитализира индустрията и публичните услуги.

Очаква се китайските инвестиции в европейската дигитална инфраструктура да се случват през джойнт венчъри и публично-частни партньорства. Вероятно Пекин ще се включи и в изграждането на следващото поколение мобилна технология – 5G.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още