IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Проучваме как да възпроизведем външнотърговските сделки на ЕС след Brexit

Британският министър-председател заяви, че това ще даде на бизнеса сигурност при излизането на страната от съюза

13:41 | 30.08.17 г. 3
<p>
	Тереза Мей при кацането си в Япония. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей при кацането си в Япония. Снимка: Ройтерс

Великобритания проучва начини да възпроизведе търговските сделки между Европейския съюз и страните извън блока след Brexit, заяви британският министър-председател Тереза Мей в сряда, цитирана от Ройтерс.

Свободата да сключва нови търговски сделки независимо от ЕС бива подчертавана от правителството като основна полза от излизането на страната от съюза. Бизнесът обаче неведнъж е изразявал опасения за това как съществуващите търговски отношения ще работят след Brexit.

На бизнес пътуване до Япония, чиято цел е да увери инвеститорите, че британската икономика ще процъфтява и след Brexit, Мей посочи, че първата стъпка Великобритания да остане световен лидер в свободната търговия е да копира търговските споразумения на ЕС.

„Очевидно има редица търговски сделки, които ЕС е сключил с други страни, и ние ще проучим възможността те да бъдат пренесени, поне първоначално, в търговски сделки с Великобритания“, каза Мей пред репортери на път към Япония за срещи с премиера Шиндзо Абе.

„Мисля, че ще дадем на компаниите сигурност, а това е, което бизнесът иска за момента, в който ще излезем“.

ЕС има търговски сделки с други страни като Швейцария и Южна Корея и в момента финализира сделката си с Япония.

Докато членството на Великобритания в ЕС не бъде прекратено, не е възможно да бъдат договорени търговски сделки с трети страни. В същото време не е ясно колко лесно или бързо вече раздутата държавна администрация на Великобритания ще може да трансформира сделките на ЕС в двустранни търговски споразумения.

Позицията по търговията съответства на преговорната позиция на Мей по няколко централни въпроса от разговорите за Brexit с Брюксел: да възпроизведе възможно най-близо много от съществуващите споразумения, които Великобритания има като страна членка на ЕС, и после постепенно да прави поправки.

Това предизвика критиките на евроскептиците, които искат пълна раздяла с ЕС, и на европейските представители, които казват, че Великобритания иска да запази ползите от членството си, без да поема свързаните с него разходи.

Мей заяви, че иска завършване на търговската сделка между ЕС и Япония, която след това може да бъде ползвана за модел на бъдещо търговско споразумение на Лондон с Токио.

„Ние сме една от страните членки около масата на ЕС, които настояват ЕС да продължи напред с тази сделка с Япония. Смятаме, че това е важна сделка за ЕС“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Това са правилата на ЕС. Британия се е съгласила с тях. Като не им харесва - вън. До тогава ще ги спазва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
крас
преди 6 години
В СТАТИЯТА СЕ ПРАВИВНУШЕНИЕТО, ЧЕ "Докато членството на Великобритания в ЕС не бъде прекратено, не е възможно да бъдат договорени търговски сделки с трети страни."ДА НЕ БИ СЛУЧАЙНО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА Е ИЗЧЕЗНАЛА КАТО СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА И СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В КОЛОНИЯ НА УПРАВЛЯВАНАТА ОТ ГЕРМАНИЯ ЕВРОПА?!НЕЩО БЪРКАТЕ!!Точно тук е заровено кучето на т.н. ЕСВлизайки в ЕС Бъгария загуби СЕВЕРИНИТЕТА си и позволи даи бъдат отнети правата по договаряне на такива стратегически проекти като ЮЖЕН ПОТОК, АЕЦ Белене!ТОВА, ЧЕ НИЕ СМЕ КОЛОНИЯ НА ГЕРМАНИЯ, НЕ ОЗНАЧАВА , ЧЕ И АНГЛИЯ Е КОЛОНИЯ!Това се изживява болезнено от Меркел и Шойбле, които успяха да съсипят държавата ни , но едва ли ще направят това с БРИТАНКСКАТА ИМПЕРИЯ над която СЛЪНЦЕНО НЕ ЗАЛЯЗВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още