IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще изготви доклад за пазарните изкривявания само на китайския внос

Китай ще получи специално внимание съгласно нови търговски правила, които целят да ограничат твърде евтиния внос в ЕС

22:15 | 05.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще получи специално внимание съгласно нови търговски правила, които целят да ограничат твърде евтиния внос в Европейския съюз, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представител на Европейската комисия.

Комисията, страните членки и евродепутатите се договориха във вторник всички държави членки на Световната търговска организация да бъдат третирани по един и същ начин, когато се определя дали правят дъмпинг на продукти.

При нормални обстоятелства дъмпинг би означавало продажба под местните цени. ЕС обаче ще прави изключения в случай на „значителни пазарни изкривявания“, позволявайки на разследващите да сравняват износните цени с международните бенчмаркове.

Комисията заяви, че ще подготви доклади за големите страни, за които подозира, че преобладават подобни изкривявания. За момента обаче тя ще изготви само един.

„Китай ще бъда първа“, заявява представител на Комисията, поискал анонимност.

„Няма ясен план за изготвянето на други доклади освен за Китай“, казва той, добавяйки, че липсата на доклад за дадена страна не означава, че европейските производители не могат да посочат наличието на изкривявания в нея.

Представителят не изключва изготвянето на доклади за други страни в бъдеще.

Европейските представители неведнъж са казвали, че Китай не е пазарна икономика. От 32 търговски разследвания, които Комисията е стартирала, 22 включват китайски внос.

Европейският съюз и много от другите търговски партньори на Китай обсъждат дали да третират Китай като „пазарна икономика“, което според Пекин е нейно право от края на 2016 г. - 15 години след присъединяването ѝ към Световната търговска организация.

ЕС започна дебати в началото на 2016 г. и проведе публични консултации, събирайки над 5000 мнения за това как да третира търговските жалби срещу Китай.

Комисията заключи, че не може да продължи със сегашната практика да смята Китай за „непазарна икономика“ и в същото време да сравнява китайските износни цени с тези на друга страна, например САЩ.

Според критиците китайските компании са обект на прекомерна държавна намеса с изкуствено понижени местни цени, заплашвайки европейските пазари да бъдат изложени на още по-голям дъмпинг.

Асоциацията на производителите на стомана в ЕС – Eurofer, която заведе серия от търговски жалби срещу китайския внос, заяви, че новото споразумение на ЕС е важно, но тепърва трябва да се види как ще бъде приложено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още