IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент одобри плана на Мей да иска удължаване на Brexit до 30 юни

Това става в момент, когато тя опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия

20:06 | 09.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските депутати одобриха плана на премиера Тереза Мей да иска отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 30 юни. Това се случва в момент, когато тя опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия за прокарване на сделката си в парламента, съобщава Ройтерс.

Депутатите одобриха с 420 гласа „за“ и 110 „против“ предложението на правителството. Мей беше принудена да поиска гласуването, след като парламентът прие закон в понеделник, с който си даде правомощие да наблюдава и променя плана на премиера за удължаване на срока на преговорите по член 50 за втори път.

„Трябва да сме много ясни за какво ще бъде това удължаване – целта е да гарантираме, че ще напуснем ЕС навреме и по подреден начин, а това означава, че ще напуснем със сделка“, заяви главният юридически съветник на британското правителство Робърт Бъкланд преди гласуването.

Вотът беше кулминацията на безпрецедентно изземване на власт от депутатите, които приеха тази седмица закон против волята на правителството, който цели да се гарантира, че Мей няма да позволи Великобритания да напусне ЕС без сделка на 12 април.

Но тъй като премиерът вече поиска отлагане и при липса на алтернативни дати, за които депутатите да гласуват във вторник, вотът не беше основен етап в дългата политическа криза в страната относно формата на Brexit.

Въпреки това процесът на приемане на закон, който да провокира днешния дебат, подкопа още повече политическия авторитет на Мей и показа, че парламентът може и иска да заобиколи правителството, ако не е съгласен с избора му относно Brexit.

Заместник-говорителят на Лейбъристката партия по въпросите на Brexit Матю Пеникук заяви, че партията му е подкрепила плана на Мей за удължаване на срока на преговорите, но предупреди, че допълнителното време трябва да бъде използвано за намиране на компромис с лейбъристите, а не за четвърти опит за прокарване в парламента на три пъти отхвърлената сделка на премиера.

В същото време стана ясно, че Германия и други големи страни членки на ЕС ще приемат искането на премиера Тереза Мей за ново отлагане на Brexit, но френският президент Еманюел Макрон ще се стреми към ограничаване на влиянието на Великобритания, която изпитва затруднения да договори условията за напускането си на съюза.

Мей се отправи към Берлин и Париж днес, за да помоли германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон да позволят на петата по големина икономика в света да отложи Brexit за втори път.

Меркел смята за възможно британското напускане на Европейския съюз да бъде отложено до началото на 2020 г., според източници на ДПА.

Тя заяви, че извънредната среща на върха на ЕС утре ще се фокусира върху т.нар. "флекстеншън" (flextension - гъвкаво продължаване - б.р.) на датата на британското напускане, казаха пред ДПА участници в срещата й с парламентарната група на нейния Християндемократически съюз, пише БТА.

ЕС е "в историческа ситуация", казала Меркел според тях. Организиран Brexit - със споразумение - е в интерес на Германия, казала тя.

Канцлерката действа с презумпцията, че британските депутати ще приемат решението, което ще вземат утре европейските лидери в Брюксел, казаха германските депутати, участвали в срещата с нея.

Според френското президентство обаче отлагане на Brexit с една година би било твърде дълго. Това каза днес служител от президентството в Париж, цитиран от Ройтерс. Според него Лондон не трябва да преговаря за бъдещите отношения с ЕС, докато Великобритания остава в съюза.

Всяка нова отсрочка на Brexit, дадена на британците, трябва да защитава гладката работа на евроинституциите, а останалите 27 страни членки да могат да искат периодичен преглед дали Лондон спазва ангажиментите си да не спъва вземането на решения в Евросъюза, подчерта служителят.

В същото време ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс, изрази увереност, че френският лидер е отворен за идеята на Обединеното кралство да бъде предложено продължение на преговорите за Brexit. 

"Въпреки писанията в някои вестници, смятам, че Франция дори не помисля да наложи вето (върху отсрочка)", каза Варадкар пред ирландския парламент. Според него Макрон обаче искал това да бъде обвързано със строги условия: ако напуска, Лондон да не се меси във формирането на Общата селскостопанска политика на ЕС, на бюджета на съюза и в избирането на новия председател на Европейската комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още