IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърската „пътна карта” за излизане от кризата: пълно възстановяване през 2021

В борбата с вируса средиземноморската страна мобилизира приходи от европейски фондове, бюджетен излишък, дългосрочни облигации, законодателни промени

08:10 | 07.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Строителството и търговията на дребно заедно осигуряват около 30% от брутния вътрешен продукт и дават работа на почти една пета от заетите в страната.

Освен това преобладаващото мнозинство фирми в двата сектора са представители на малкия семеен бизнес, който наистина е „гръбнакът” на кипърската икономика. 98% от всички компании в страната са малки и дори микрофирми, а семейният бизнес генерира приблизително половината от БВП на страната. Коронавирусната карантина и затварянето им за по-дълъг период ги заплашваше с фалит, което щеше да нанесе още по-тежък удар върху икономиката на Кипър.

Други „масови” отрасли – като заведения за хранене, ресторанти, кафенета, ще приемат посетители във втората фаза, от 21 май, но само в откритите си площи. Тогава работата си ще възобновят и фризьорски салони, бръснарници, салони за красота.

Най-очаквано през третата фаза – от 9 юни, е отварянето на хотелите и началото на активния летен сезон. Туризмът е водещият икономически сектор на острова, който по досегашните прогнози може да загуби тази година до 80% от приходите си.

В този период ще се рестартират също така молове, търговски центрове, закрити ресторанти. Четвъртата фаза на премахване на ограничителните мерки от 14 юли засяга най-вече културни институции.

Всеки етап в така разписаната „пътна карта” зависи от епидемиологичната обстановка, подчерта правителството и призова гражданите и работодателите да спазват стриктно новите изисквания и защитни мерки.

До рестарта на 4 май Кипър успешно стигна и заради реализираната значителна

финансова интервенция в подкрепа на бизнеса и работещите,

която намали негативния ефект върху тях от карантинните ограничения и запази жизнеспособността им да възстановят дейността си.

Приложените от правителството пакети от икономически и социални мерки за подкрепа са „първият етап от стратегията за рестартиране на икономиката, която включва мерки за намаляване на въздействието върху най-засегнатите сектори, стимулиране на търсенето чрез експанзионнистична политика през 2021 г. и насърчаване на проекти и политики за развитие, които ще имат най-голямо влияние върху пазара на труда”, обясни финансовият министър Константинос Петридис.

Правителството реагира навреме, за да подкрепи бизнеса и работещите, като предприетата финансова подкрепа за тях до юни достига над 1.3 млрд. евро, или 5.5% от БВП, съобщи още той.

Над 22 600 предприятия, частично или напълно затворени заради пандемията, са кандидатствали по двата обявени правителствени плана за субсидия от държавата за заплати за близо 155 000 техни служители, отчете социалното министерство за първия месец от спирането на работа /16 март – 12 април/.

Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още