IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Новак: Европа застрашава с газова криза Азия

Европа трябва да преосмисли отношението си към дългосрочните договори за доставка на газ, смята руският вицепремиер

23:23 | 16.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Александър Новак. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Александър Новак. Снимка: Bloomberg LP

Дори и частичен отказ на Европа от тръбния газ в полза на втечнения може да изправи Азия пред газова криза, пише руският вицепремиер Александър Новак в коментар, публикуван в изданието "Енергийна политика". Според него страните от Стария континент трябва да се върнат към дългосрочните договори за доставка на "Газпром".

"Северен поток 2" може да помогне да се стабилизират европейските газови пазари, допълва Новак. Проектът е в съзвучие на екологичните цели на ЕС - 55-те млрд. куб. метра, какъвто е капацитетът на газопровода, ще намалят емисиите от производство на електроенергия с 14% спрямо производството с въглища.

От месеци Европа и "Газпром" се надлъгват по отношение на доставките на природен газ - руската компания не предлага допълнителни количества газ, извън ангажиментите по дългосрочните договори, а европейските страни отказват да се ангажират с дългосрочни доставки. Лятото и танкерите с втечнен газ се насочиха към Азия, където цените са по традиция по-високи. През есента се оказа, че много страни не успяха да изпълнят програмата за нагнетяване на газохранилищата си.

Така средната запълняемост на газохранилищата в Европа през октомври, когато започва отоплителният сезон, е 77% от капацитета, което 14 пункта под средното ниво, изчислява Новак. Началото на зимата в Европа беше мразовито и резервите бързо започнаха да намаляват.

Към средата на февруари европейските държави са изчерпали почти всичкото количество газ, нагнетено през летните месеци, когато потреблението по традиция е по-ниско. По данни на Gas Infrastructure Europe, цитирани от "Газпром", в момента в газохранилищата на Европа има около 32 млрд. куб. метра газ, което е с 1,3 млрд. куб. метра под нивото от историческия минимум на тази дата.

Обикновено сезонът за теглене от запасите приключва до края на март.

Германските газохранилища са запълнени до около 35% от капацитета си, стана ясно преди няколко дни. От Министерството на икономиката признаха, че тези количества биха стигнали за около седем дни.

Недостигът на газ повиши до рекордни нива цената на газа в Европа в края на 2021 година и това на свой ред привлече доставки от Азия към Европа. На този етап в азиатските страни няма недостиг на газ и ситуацията е уравновесена.
Плановете на ЕС обаче са при конфликт между Русия и Украйна и спиране на доставките на руския природен газ, да получи колкото е възможно повече втечнен природен газ.

Според Новак обаче това би предизвикало газова криза за Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още