IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалените данъци в Румъния може да задълбочат дефлацията

През декември потребителските цени в Румъния се понижиха с 0,9% на годишна база, което е седми пореден месец спад

16:05 | 05.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Намалените данъци в Румъния може да задълбочат дефлацията

Румънската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен за шести пореден път, съобщи Bloomberg. Втората серия данъчни облекчения в началото на тази година оказа натиск в низходяща посока върху цените в източноевропейската държава.

Основният лихвен процент остава на рекордно ниското ниво от 1,75%, което отговаря на прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Централната банка остави непроменени изискването за банковите резерви – 12% при кредитите в международна валута и 8% при депозитите в леи. Докладът на банката за инфлацията ще бъде публикуван на 9 февруари. 

Централните банкери са изправени пред противоречиви макроикономически сигнали. Потребителските цени се понижиха за пръв път от над 25 години, а пък пониженият данък върху продажбите помогна за ускоряване на икономическия ръст до един от най-високите темпове в Европа.

Румъния, която се готви за парламентарни избори в края на 2016 г., може да бъде засегната от очакваните промени в паричната политика на ЕЦБ през март, както и от срива в цената на петрола и турбуленциите на международните пазари.

През декември потребителските цени в Румъния се понижиха с 0,9% на годишна база, което е седми пореден месец спад. Според управителя на централната банка Мугур Исъреску дефлацията е временен резултат от съкращенията в ДДС и ще до средата на тази година ще има положителен ръст на потребителските цени.

През третото тримесечие ръстът на БВП се ускори до 3,6% на годишна база и според прогнозите на Европейската комисия през 2016 г. ще достигне 4,2%.

Румънската лея засега издържа на сътресенията, които други валути в развиващите се пазари преживяха. От началото на годината леята поскъпна с 0,5% спрямо еврото и се повиши с още 0,2% до 4,4978 леи за долар след решението на банката, a към 15:40 часа българско време се едно евро се обменя за 4,5023 леи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Викаш да им вдигнат ДДС-то. Що? За да могат държавните *** да преразпределят повече от баницата на народа!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Румънците имат почти 4% ръст на икономиката при дефлация - тия ми реват че нямало инфлацияЗа инфлацията плачат само на запад с раздутите набалончени икономики където единственият шанс за разстеж го виждат в инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 8 години
защопадащите цени да са проблем? явно удовлетворяват и производители и потребители. за банкерите 5 пари не давам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
mnz
преди 8 години
Лошо, няма да могат да постигнат целта за инфлация. То е добре че се развиват и имат силна икономика, но смъкването на ДДС-то не води до нищо добро, освен до падащи крайни цени. Просто май не са уцелили момента, трябвало е нас да гледат. Ние като имахме бум в икономиката и постоянно бюджетни излишъци при тройната коалиция преди да дойде ГЕРБ, пак си траяхме и не смъквахме ДДС-то, а Румъния бърза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още