IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мръсният въздух на Балканите – проблем, който се решава с... още въглища

Китай инвестира в силно замърсяващи електроцентрали в Западните Балкани, докато страните там се стремят да влязат в приемащия все по-зелен облик ЕС

16:57 | 23.01.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Какво се случва в Западните Балкани?

В сряда (22 януари) жителите на Босна и Херцеговина излязоха на протест из цялата страна, за да изразят възмущението си от бездействието на правителството спрямо опасно високите нива на замърсяване на въздуха, пише Quartz.

Босна е една от най-силно замърсените страни в Европа.

От началото на годината жителите на Сараево и на други големи градове се давят в гъстата сива мъгла, която се е спуснала между техните жилища, съставена от токсични фини прахови частици, включително такива от типа ФПЧ 2,5 (средногодишна норма за опазване на човешкото здраве при тях е 20 µg/m3, която се прилага от началото на тази година – бел.ред.).

Тези частици са свързани с дългосрочни здравословни проблеми като рака на белите дробове и сърдечните заболявания, както и с аутизма и затлъстяването при децата.

Въпреки че пиковите нива на ФПЧ 2,5 са вече нещо нормално през зимата за Босна, липсата на вятър изостря проблема.

През миналата седмица Индексът за качеството на въздуха в Сараево за нивото на ФПЧ 2,5 достигна стойност от 144 пункта, което се смята за „нездравословно за чувствителните групи“. По-рано този месец показателят там достигна ниво от 500 пункта.

Босна Босна

Местните власти призоваха жителите да не горят въглища и дърва и забраниха използването на дизелови автомобили. Те също така предложиха безплатен обществен транспорт и безплатни предпазни маски и пречистващи машини на въздуха за деца и възрастни.

Сараево Сараево

Протестиращите обаче твърдят, че правителството не прави достатъчно, за да реши проблема, който е налице в страната от десетилетия. В скорошен анализ Европейската комисия (ЕК) установи, че на босненското правителство липсва „национална стратегия или програма“ за мониторинг на качеството на въздуха, като не са отделени достатъчно средства за поддържане на уредите, които измерват замърсяването.

В Босна няма дефиниран процес за докладване на нивата на замърсяване пред европейските и международните власти, подчертават от ЕК.

Проблемът се задълбочава през последните години, тъй като правителството на страната приветства китайските инвестиции в инфраструктурни проекти, включително електроцентрали, които работят на въглища. В град Тузла, в Североизточна Босна и Херцеговина, Експортно-импортната банка на Китай предостави на страната заем в размер на 681 млн. долара за изграждане на 450-мегаватова въглища електроцентрала. Активистите обвиниха правителството в подправяне на проучванията за осъществимост на проекта, за да получат одобрение за строежа на съоръжението, което според протестиращите ще увеличи емисиите на токсични газове, включително пепелта и серния диоксид, като в същото време ще замърси местните водоизточници с живак и въглищна шлака.

Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
У нас е чисто, защото благодарение на Маришките централи, големите градове се топлят предимно на ток с климатици, а не дърва и въглища и пелети, като навсякъде на Балканите. Изчакай да ги спрат или да опънат цената на тока и ще видиш гадорийките как ще подскочат в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
ами като дуxне ветъра наобратно става голема гадост .... ако си бил в стара загора ще знаеш ... :))) ... отвори картата , дето Аспарух е дал сайта , и ще видиш накъде дуxа вятъра и накъде отнася гадорийките ... те затова е чистичко у нас ... хубаво направено и спретнато сайтче ... бая работа има зад него ... позяпай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Стара Загора и Раднево, където са Мариците и бълват пушек от изгорелите 30 000 000 /милиона/ тона въглища всяка година са най-екологично чисти според Аспаруховата таблица. Това веднага опорочава целия материал и го прави най-най-обикновена фейк пропаганда. Зелените сте жалка картинка, платени дилетанти с истерично-догматични постулати,нямащи нищо общо с действителността. Рано или късно ще лъсне голия ви ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
грешиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Да, то и след Чернобил пак "нямаше проблем". *** сте елементарни за манипулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
хаха ... по Тошово време си работеха всички заводи , ама нямаше зелена сорросоидна *** да лае ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
многодобре
преди 4 години
...не беше отдавна времето, когато всичко голямо а и не само голямо беше на въглища и мазут, но такъв проблем с въздуха нямаше, или греша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
Вся власть Советам!
преди 4 години
Това са глупости. Да живеят въглищата! Българинът без сажда не може. Скапаният Европейски съюз иска да ни открадне сярата от въздуха, както вече ни открадна оловото от бензина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
ing5rov
преди 4 години
двата минуса сигурно нямат търпение , да им докарат още европейски отпадъкк за горене , та да се надишат на воля ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 15
ing5rov
преди 4 години
а горенето на *** от ЕС как въздейства ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още