IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централноевропейската епопея на Майк Помпео

Посещението на американския държавен секретар илюстрира все по-сложните отношения между САЩ и държавите от региона

10:47 | 14.08.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Държавният секретар на САЩ Майк Помпео<em> п</em>ри пристигането си в Словения. <em>Снимка: EPA/IGOR KUPLJENIK</em></p>

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео при пристигането си в Словения. Снимка: EPA/IGOR KUPLJENIK

Независимо от това, неотдавнашното внезапно съобщение за изтеглянето на близо 12 хил. американски войски от Германия оставя Полша на ръба. Пентагонът обеща да премести близо 5600 от тях в други страни съюзници от НАТО, като най-малко 1000 се очаква да се преместят в Полша. Началникът на щаба на американската армия обяви на 4 август, че нейният щаб на V корпус ще бъде разположен в Полша.

Обиколката на държавния секретар на САЩ в Централна Европа може да се разглежда като антикитайска и антируска кампания и опит за привличане на подкрепа сред онези, които все още симпатизират на американските интереси. Много е крещящо обаче изключването на Унгария и Словакия от пътуването, както и на Германия.

„Варшава и Прага по-внимателно следват линията на тази администрация в САЩ“, обяснява Петер Креко, ръководителят на базирания в Будапеща мозъчен тръст Political Capital. „Решението на Помпео да не посещава Словакия или Унгария определено изпраща послание“, допълва той.

Въпреки откритото възхищение на Доналд Тръмп към авторитарния премиер на Унгария Виктор Орбан Будапеща няма да бъде удостоена с посещение от Майк Помпео. Huawei вече работи по изграждането на унгарската 5G мрежа, и то въпреки призивите на САЩ за преосмисляне. Помпео обаче предложи нещо като маслиново клонче, макар и допълнено от критики, че „за някои малки страни е трудно“ да се присъединят към антикитайския натиск. „Някои от тях просто нямат способността и смелостта да стоят до нас в момента“,  коментира той.

Преди това Унгария блокира опитите на ЕС да заеме обща позиция срещу Китай, както и неотдавнашно изявление, което би призовало Пекин да се откаже от претенциите си за части от Южнокитайско море. Будапеща наскоро прие и заем в размер на 1,7 милиарда евро за модернизиране на железопътната линия между Будапеща и Белград в Сърбия, обвързвайки страната с проекта на Китай „Пояс и път“.

Посещението в Унгария би означавало „подкопаване на централната тема на посещението на Помпео в региона“, според Даниел Келемен, професор по политическа наука в университета Рутгерс в Ню Джърси. Въпреки това унгарско-американските или по-точно отношенията Орбан-Тръмп остават сравнително силни.

Опитите на държавния секретар да привлече Централна Европа към Запада са изправени пред по-големи трудности. Въпреки че някои централноевропейски лидери изглеждат отворени и желаят да се привържат към интересите на САЩ, гражданите на страните не са чак толкова отзивчиви. Неотдавнашно проучване на Европейския съвет по външни отношения (ECFR) установи, че небрежното управление на пандемията в САЩ влошава репутацията на страната. Това е на фона на международното неодобрение на американския президент, както и на последните шокиращи прояви на полицейско насилие и институционализиран расизъм.

Според проучването американското управление на пандемията се възприема като далеч по-лошо от Китай, освен в Полша, която е исторически силен съюзник на САЩ. Въпреки това, дори представите на поляците за САЩ се влошават.

В исторически план САЩ като цяло се възприемат по-благоприятно в източната част на Европа, отколкото в западната. Неотдавнашният ход за изтегляне на войските от Германия ясно очерта това. Проучване на базираната в Хамбург фондация Körber установи, че германците сега са по-склонни да застанат на страната на Китай, отколкото на САЩ. Няма държава в развиваща се Европа, в която да е така.

Ако посещението на Майк Помпео докаже нещо, то е, че отношенията между САЩ и Централна Европа се превръщат във всичко друго, но не са черно бели. По-скоро те са заплетени слоеве на приятелство и негодувание, отлично илюстрирани от посещението на държавния секретар в Прага: първо на проамерикански премиер, след това на прокитайски президент.

Ако едно нещо е сигурно, посещението на Помпео, което чешките медии определят като антикитайска обиколка, символизира отново нарастващото напрежение и сложните отношения между Изтока и Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Нема, бате :) Епстейна се "самоуби" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Съска ли, съска ли мyрзилажа??Браво, значи всичко е наред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
"...ние се нуждаем от стратегия, която защитава американската икономика и начина ни на живот. Свободният свят трябва да възтържествува над тази нова тирания..."Това казва достатъчно: демек "свободният свят" трябва да робува на САЩ, за да могат те да си защитават икономиката и стандарта на живот. Тоест това е посещение на надзирател в робовите колиби. Да му дадат и някоя млада робинка - да си поиграе довечера с нея, ама да не е ного буйна, че може да му се пукне сърчицето на този дебел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Централноевропейската епопея на Майк Помпео Всичко което правят янките е епично!Дори когато си дават ззззззаддника за лллиззане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
На Помпи не са ли го предупредили, че при хора с наднормено тегло маската може да доведе до аритмия :) Вземе получи инфаркт и изгоряхме. Ще набедят някой сърбин, че го е очистил и ето трета световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още