IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрените реактори в Япония ще работят максимум 60 години

Определя се продължителност на живота им от 40 години, като се дава право на само едно удължаване на експлоатацията от най-много 20 години

18:10 | 18.01.12 г.
<p>
	Централата &bdquo;Fukushima Dai-ichi&ldquo;, която аварира след катастрофалното земетресение през март 2011 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата „Fukushima Dai-ichi“, която аварира след катастрофалното земетресение през март 2011 г. Снимка: Ройтерс

Япония въвежда таван от 60 години за работа на ядрените реактори, съобщи правителството на страната.

Правилото предстои да залегне в енергийното законодателство на страната и е продиктувано от ядрената катастрофа във Фукушима от март миналата година, съобщи Ройтерс.

Пред репортери главният секретар на японския кабинет Осаму Фуджимура обясни, че се предвижда продължителността на живота на атомните реактори да се определи нормативно на 40 години, каквото предложение направи министърът на околната среда по-рано този месец.

След изтичането на тези 40 години операторите на реакторите ще имат право да кандидатстват само за едно удължаване на продължителността на живота на всеки реактор с до 20 години. Одобрението ще се дава от компетентните органи само след серия тестове и изпълнени определени условия, допълни Фуджимура.

Сегашната система позволява на операторите да поискат удължаване на работата на реакторите след 30 години експлоатация. Обикновено се издават 10-годишни лицензи и няма ограничения за броя на удълженията.

В момента в Страната на изгряващото слънце се води дебат по енергийната стратегия, в която е предвидено производството на ядрена енергия да намалее за сметка на енергията, добивана от възобновяеми източници.

В момента повечето атомни реактори в Япония са подложени на допълнителни тестове за издръжливост. Затова сега в страната работят само 5 от тях.

Осаму Фуджимура беше категоричен, че броят на функциониращите ядрени реактори в страната ще намалее, както и зависимостта на Япония от ядрената енергия. Това обаче няма да стане в близко бъдеще, допълни той.

Шестте реактора в централата „Fukushima Dai-ichi“, която аварира след катастрофалното земетресение през март 2011 г., бяха сред най-старите в Япония, припомня агенцията. Те са пуснати в експлоатация в периода 1971-1979 г. Най-старите ядрени реактори в Япония оперират от 1970 г. Още 12 са заработили през 70-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още