IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачки блокират текстилната промишленост в Камбоджа

Общонационален протест с искане за по-висока минимална заплата от сегашните около 70 евро на месец парализира текстилния бранш

15:43 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стачки блокират текстилната промишленост в Камбоджа

Общонационална стачка парализира напълно през тази седмица текстилната промишленост в Камбоджа. Десетки хиляди работници протестират срещу предложената от правителството минимална заплата, която считат за твърде ниска.

Заради стачките индустриалната асоциация призова своите членове да се откажат от работа през тази седмица. Това би могло да засегне обаче и цялата страна, защото текстилът представлява най-важния износ на Камбоджа, а индустрията е най-големият работодател в страната.

Работещите в над 120 фабрики са в стачка от сряда, докладват синдикални лидери. Те протестират срещу заложената от правителството минимална работна заплата, която през април ще се повиши до равностойността на около 70 евро на месец. Синдикатите настояват за почти 120 евро. Подкрепа работниците получават от основната опозиционна партия, която също организира протести срещу премиера Хун Сен. 

„Сегашните заплатите са твърде ниски, за да се даде възможност на работниците да покриват своите нужди", казва Атх Торн, президент на Съюза на текстилните работници. „Сега правителството трябва да реши този проблем. В противен случай протестите ще засегнат инвеститорите, ако ситуацията се влоши".

Въпреки това правителството призовава работниците да приемат по-ниската минимална работна заплата. „Това е едно демократично решение, което трябва да се уважава", казва държавният секретар от Министерството на труда Оум Меан. „Работниците искат повече, но ако продължават да настояват за това, тогава могат да загубят всичко".

Текстилната промишленост е най-големият износител на Камбоджа. Доставки се правят главно за САЩ и Европа. През първите единадесет месеца на годината е бил изтъргуван еквивалентът на около 3,70 млрд. евро, с 22 на сто повече от миналата година, показват данни на Министерството на търговията.

В Камбоджа има 795 текстилни и обувни фабрики, в които работят около 600 000 души, предимно жени. Много производители са привлечени в страната заради ниските разходи за труд. В същото време често се стига до стачки заради ниските заплати, лошите условия на труд и неадекватно прилагане на законите. Според индустриалната асоциация от януари до ноември 2013 г. е имало 131 стачки, а през 2012 г. техният брой е „само“ 121.

Не е ясно колко работници са участвали в стачките през тази седмица. Лидерът на съюза Торн говори за около 300 000 души. Местните медии съобщиха, че 10 000 работници са демонстрирали в сряда в Пном Пен, докато десетки хиляди са спрели работа в цялата страна. 

Икономистите очакват, че стачката може да засегне растежа на цялата икономика на Камбоджа. Прогнозата за тази година е за ръст от 7 на сто. „Ако ситуацията се влоши, тогава инвеститорите могат да бъдат принудени да се сбогуват със страната и да прехвърлят производството в други държави", каза Чан Софал, президент на търговската асоциация Cambodia Economic Association.

През май минималната работна заплата в текстилната индустрия беше увеличена от 48 до равностойността на около 58 евро на месец. Коригирани спрямо инфлацията обаче заплатите все още са на нивото от 2000 г.

Предвид стачките анализаторите призовават за по-бързо разширяване на икономиката на Камбоджа отвъд съществуващите основни области – текстил, туризъм и селско стопанство.

"Фабриките за облекло в Камбоджа трябва да увеличат трайно своята производителност и стойност, тъй като евтината работна ръка в икономика с висок растеж представлява намаляващо предимство", казва Дъглас Клейтън, президент на компанията за дялово инвестиране Leopard Capital, която инвестира в развиващите се пазари.

„В крайна сметка Камбоджа е съветвана да намали зависимостта си от този сектор и да развива други индустрии, като например производството на играчки, на електрически съоръжения и преработка на храни", казва Клейтън, цитиран от Wall Street Journal.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още