IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските технологични стартъпи процъфтяват в по-малките градове

Чънду и Ухан разполагат с огромна база от училища и колежи, които им позволява да отговарят на търсенето на компаниите за нови таланти и квалифициран персонал

18:45 | 28.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските технологични стартъпи се стичат към по-малките градове, като се възползват от местните таланти и по-малките оперативни разходи, в сравнение с тези от мегаполисите Шанхай и Шънджън, пише Nikkei Asia Review.

Чънду, град в провинция Сичуан, се е превърнал в своеобразен кошер стартъпите от сферата на гейминга и електронните спортове . В провинция Хубей, град Ухан се наслаждава сериозна активност от страна на стартъпите, предизвикана от успеха на компанията-еднорог Douyu. 

Наемът и заплащането на персонала в тези градове са по-ниски, отколкото в Пекин или Шанхай, а множеството местни университети предлагат благодатна почва за компании, търсещи инженери. Сега регионалните управи работят по поръчка на правителство да култивират стартъпи, а Чънду и Ухан използват тези възможности.

„Чънду има добра среда за разработване на игри", смята Уан Дзиен, председател на стартъпа Chengdu Uminton Interaction Technology.

В сравнение с оживения Шанхай, например, жителите на Чънду са по-приветливи и се радват повече на онлайн игри, споделя Ин Хан, председател на организацията на асоциацията на Chengdu Cyber ​​Game Industry.

Един местен стартъп, намиращ се под шапката на Tencent е отговорен за хитовата мобилна игра Honor of Kings, адаптирана за Запада под името Arena of Valor.

Стартъпите, въоръжени с модерни технологии, се разпространяват в Чънду и Ухан. Ухан е домакин на 3527 такива компании през 2018 г., според Националното статистическо бюро на Китай – заемайки 10-то място в страната, докато Чънду е на 13-та позиция с 3000 стартъпа.

Това отчасти се дължи на богатият избор на талантливи млади хора. Според китайското министерство на образованието, Ухан е на второ място след Пекин по брой на колежите през 2017 г. (84), докато Чънду заема 10-о място с 45 колежа.

Чънду и Ухан продължават да преследват Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън по отношение на броя на стартъпите.

Chengdu Yiyun Technology е базиран в Чънду еднорог, който предлага приложение, което позволява на лекарите да споделят информация. Услугата вече е регистрирала около 550 000 лекари в Китай, а компанията е оценена на 1,2 млрд. долара.

Междувременно Douyu се издига до статуса на еднорог, използвайки своята популярна стрийминг платформа. Компанията е основана през 2014 г. и отчита приходи от 3,6 млрд. юана за 2018 г. - с около 90% повече спрямо предходната година. След като стана публична в САЩ на 17 юли, Douyu, сред чиито инвеститори е и Tencent, сега се оценява на около 3,7 млрд. долара. Броят на регистрираните потребители достигна около 250 милиона през 2018 г.

В Ухан възникват стартъпи в областта на информационните технологии, производството на комикси, игри, както и в сферата на образованието. Вицепрезидентът на Douyu Юан Ганг споделя пред китайските медии, че се надява компанията му да допринесе за по-голям просперитет на Ухан.

"Концентрацията на колежи и изследователски организации в Ухан подкрепя развитието на града," казва Такехико Саеки, ръководител на офиса в Ухан на Японската организация за външна търговия.

Училищата са силно академични, като създават множество талантливи технически работници.

Наемането на офиси в китайските градове от втория ешелон е с около 50% по-слабо от това в Шанхай, а средният месечен доход там е с около 70% по-нисък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още