IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ може да се сбогуват с търговията с деривати

Банките, които желаят да запазят търговията с деривати, вероятно ще изгубят достъпа до заеми от Федералния резерв

08:10 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банките в САЩ може да се сбогуват с търговията с деривати

Една от най-оспорваните разпоредби в законопроекта за мащабната реформа във финансовия сектор на САЩ предвижда банките, които са застраховани от държавата, да не могат да търгуват за своя сметка с финансови инструменти.

Предложението бе направено от бившия председател на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър и стана част от законопроекта за финансова реформа, който бе одобрен от Сената през май и предстои неговото гласуване от Камарата на представителите, за да бъде представен на президента Барак Обама.

През тази седмица започна неговото обсъждане в Камарата на представителите, като депутати направиха още по-радикални предложения за затягане на правилото на Волкър чрез налагане на още по-стриктни ограничения върху дейността на банките в САЩ, пише New York Times.

Вече има призиви не само да се забрани търговията на банките за собствена сметка, но и да се лишат от правото да търгуват от името на свои клиенти с финансови деривати.

Вероятността правилото на Волкър да се превърне в закон изглежда се увеличава все повече, въпреки че само допреди няколко месеца това изглеждаше немислимо. В резултат на това редица банки се заеха да се борят упорито срещу налагането на допълнителни ограничения върху дейността им.

Направеното от представители на Конгреса предложение да се забрани търговията с деривати за банките предвижда още те да имат на разположение две години, за да отделят като самостоятелни компании своите подразделения за търговия с деривати – сложните финансови инструменти, които доведоха до хаоса във финансовата система след колапса на ипотечния пазар в САЩ през 2008 г.

Когато става въпроса за банков холдинг, той ще може да поддържа операциите си с деривати, но само с помощта на отделен филиал, който има собствен капитал, и не е част от самата търговска банка.

След новината шестте най-големи банки на Wall Street, които доминират търговията с деривативи, бързо посочиха, че ще лобират ожесточено, за да не допуснат въвеждането на оспорваната разпоредба.

Големите банки твърдят, че правилото на Волкър е заблуждаващо, защото загубите на големите банки на Wall Street са били предизвикани само отчасти от сложните инструменти, с които те са търгували, и в по-голяма степен от неразумното кредитиране, което се е отпускало на рискови купувачи на имоти. Според тях финансовата криза от 2008 г. е резултат не от търговията с деривати, а от кредитните операции.

Техните лобисти ще настояват, че дори и по-строгата версия на правилото на Волкър няма да промени по съществен начин структурата на риска на повечето банки. Според тях банките, които се ангажират с по-мащабна търговия с деривати, са твърде малко и не е редно цялата индустрия да страда от това.

Пример за това е Goldman Sachs, чиято търговия с ценни книжа за собствена сметка е източник на около 10% от приходите на финансовия гигант. Според финансови анализатори делът е наполовина при банки с големи звена за кредитиране, каквито са JPMorgan и Bank of America.

Засега изглежда, че има значителна подкрепа за по-строгата версия на правилото на Волкър, но щатския Конгрес на този етап смята да не налага ограничения на банките да търгуват за своя собствена сметка с държавни ценни книжа. Това ще е много удобно за правителството на САЩ, което е обременено с голям държавен дълг, който обаче до известна степен се натрупа заради усилията за борба с финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още