IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският премиер зове за общи действия срещу заобикалянето на данъците

Не обръщаме гръб на Европа, но клубът, в който членуваме, се променя и не можем да си затваряме очите, твърди Камерън

13:53 | 24.01.13 г. 5
<p>
	Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че държавите по света трябва да работят заедно, за да бъде сложен край на заобикалянето на данъчното облагане, съобщи ВВС.

„Физическите лица и бизнесът трябва да платят своя справедлив дял“, каза Камерън на икономическия форум в Давос. По думите му икономическите приоритети на Великобритания са „търговия, данъци и прозрачност“.

Онези, които заобикалят плащането на данъци, „трябва да се събудят и да поемат мириса на кафето“, подчерта той в очевиден намек за американската верига кафенета Starbucks, която бе критикувана силно, че плаща изключително ниски данъци във Великобритания, но след неочаквано силната враждебна реакция обеща да плати корпоративен данък на стойност милиони паунда.

Други големи корпорации като Amazon и Google също попаднаха във фокуса на вниманието, след като платиха ниски данъци във Великобритания.

Според британския премиер ограничаването на заобикалянето на плащането на данъци е сред главните приоритети на страната в рамките на тазгодишното ѝ председателство в Г-8 – групата на най-развитите в индустриално отношение държави.

„Има някои форми на заобикаляне на плащането на данъци, които станаха доста агресивни“, така че е време за международно сътрудничество, за да гарантираме, че компаниите, опериращи в световен мащаб, плащат справедлив данъчен дял, обясни Камерън. „Това е проблем за всички държави, а не само за Великобритания“, смята той.

Избягването на плащането на данъци е незаконно, докато заобикалянето на плащането на данъци не е престъпление, но през последните месеци застана в центъра на вниманието на политици и активисти. В миналогодишното си Есенно обръщение британското правителство обяви, че отпуска допълнителни средства на данъчните и митническите власти в страната, за да се захванат със заобикалянето и избягването на плащането и на данъци, като целта е да бъдат събирани допълнително 9 млрд. паунда от данъчни приходи годишно.

Изявлението на Камерън бе направено само ден, след като той призова за преговори за мястото на Великобритания в Европейския съюз, последвани от референдум в страната по темата след 2015 г..

Британският премиер защити и избора си да предложи този референдум, ако консерваторите спечелят следващите избори, но посочи, че съюзът трябва да се промени. „Европа е неконкурентна, изпразнена от инвестиции и неиновативна“, твърди той.

Но бъдещият референдум не означава, че Великобритания обръща гръб на Европа, твърди той, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Не става въпрос за това да обърнем гръб на Европа, а по-скоро за обратното – как да направим Европа по-конкурентоспособна, отворена, гъвкава, и как да запазим мястото на Великобритания в нея“, подчерта Камерън.

Той обаче припомни, че обединеното кралство не е член на еврозоната „и едва ли някога ще пожелае да стане“. „Клубът, в който членуваме, се променя и ние не можем да си затваряме очите за това“, изтъкна британският премиер.

Той обяви също, че планира засилване на действията за справяне с „търговската бюрокрация“ на конференцията Световната търговска организация през тази година, като по думите му това ще струва допълнително 70 млрд. паунда на световната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Интересно как Европа ще подобри РЯЗКО производителността и конкурентослособността си, след като самите производители изнасят производствата си в Китай, защото въпреки повишените транспортни разходи така им е много по-изгодно. Може би господа финансистите и банкерите ще застанат зад струговете и ще ни покажат как точно се прави това? Производителите, господа, не са чак толкова много, колкото си мислите и щом те не желаят да произвеждат в Европа не виждам как може да ги принудите да направят това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Съгласен съм и с двете, НО кой създаде офшорките и т.н. които заобикалят законите и не плащат данъци? Ако си направиш справка повечето са бивши колонии на Великобритания, защо бяха създадени? Ами точно същата тая държава както и Американските банкери естествено да лапат КОЛОСАЛНИ комисионни. И когато бемеранга се върна в техния двор, хоп големи защитници на справедливостта, ади моля това са пълни глупости и не му вярвам нито дума. За Европа коментара му изобщо не е правилен, първо в Европа има различни държави, като има такива като Германия които са напълно конкурентни и влагат изключително много средства в иновации, така че коментара му е отново доста смешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
До 1 Боян Виж пич Камерън не е прав във много неща и излизането на Великобритания от Е С ще ги направи малка и незначителна регионална сила но това си е техен проблем Има две неща в които Камерън е абсолютно прав 1. Великити сили трябва да се обединят и да започнат непримирима борба срещу укриването и заобикалянето на плащане на данъци от лица и компании и банки Това значи банките по целия свят да станат по прозрачни Офшорните зони или да съдеистват на данъчните власти или да бъдат закрити което според мен е по добрия вариант Великите сили могат да го направят Те прекрасно знаят че през офшорните зони се перат и укриват данъци за много трилиони долари 2 Другото в което е прав Камерън е че Европа трябва рязко да подобри производителността си и конкурентноспособността си или никога няма да бъде световна СИЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
"сега когато разбраха, че ще ги изритат от тази сочна маса, започнаха да вият като за последно"...И не беше Бай Георги от нашето село, а Бай Иван от съседното, и не спечели колата от лотария, ами колата го блъсна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Европа е неконкурентна, изпразнена от инвестиции и неиновативнаЛеле мале, да беше го казал някой друг примерно Китайския премиер да го разбера, ама Англичанин да го кажа където няма никаква индустрия и цялата държава се издържа от банките и петролните компании (вече залежите им привършват, но все пак са добре представени по целия свят) е повече от смешно. Те бяха в ЕС докато имаше възможност да се *** като бяха център на валутната търговия с Евро, сега когато разбраха, че ще ги изритат от тази сочна маса, започнаха да вият като за последно, но уви никой няма да им се върже, а това ще е краят на Великобритания след Шотландия ще се отцепи и Северна Ирландия, а стандарта на живот ще спадне драстично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още