IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Разпродажбите на йени могат да предизвикат лавина

Легендарният инвеститор не вярва, че балонът в сектора на недвижимите имоти в Китай ще се спука

13:19 | 05.04.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Сорос: Разпродажбите на йени могат да предизвикат лавина

Предприетите от Япония политически мерки за съживяване на икономическия растеж са „твърде опасни“, заяви легендарният инвеститор Джордж Сорос в интервю за CNBC.

Новият японски премиер Шиндзо Абе предприема съгласувана кампания за осигуряване на летящ старт за третата по големина икономика в света, която е спъвана от задържащата се вече две десетилетия дефлация. Вчера централната банка на страната представи радикални мерки за стимулиране на инфлацията, предизвиквайки силен ръст на фондовите пазари и изпращайки йената на 45-месечно дъно спрямо американския долар.

„Това, което прави Япония, всъщност е твърде опасно, защото го предприемат след 25 години, в които просто трупаха дефицит, без да накарат икономиката да тръгне“, каза Сорос в кулоарите на конференция на Института за ново икономическо мислене в Хонконг.

„Така че ако това, което правят, предизвика нещо да тръгне, може да не успеят да го спрат. Ако йената започне да поевтинява, което се случва, а хората в Япония разберат, че това е възможно да продължи и пожелаят да влагат парите си в чужбина, тогава спадането на курса може да предизвика лавина“, добави той.

От средата на ноември японската валута е поевтиняла с почти 21%, достигайки до 97 йени за долар, а мнозина валутни експерти очакват до края на годината да достигне нива от 100-110 йени за долар.

„Размерът на количествените улеснения, които се въвеждат, е същият като в САЩ, но Япония е с едва една трета от размера на САЩ, така че той е 3 пъти по-мощен, отколкото онова, което случва в САЩ“, подчерта милиардерът.

На свой ред Денис Гартман, автор на "Писмото на Гартман" – ежедневен коментар на световните капиталови пазари - не е сигурен, че действията на Японската централна банка ще стимулират икономиката. „Не съм сигурен, че ще успеят да предизвикат инфлация и не съм съвсем убеден, че ще успеят да стимулират икономиката“, посочи Гартман. „Преминахме през две десетилетия – по липсата на по-продължителен срок – на депресия в Япония и обикновеният опит за стимулиране може и да не успее“, добави той.

Според него йената ще продължи да се обезценява, а подемът на фондовия пазар ще продължи. Гартман смята, че останалите централни банки ще следят японския експеримент, за да преценят дали работи, и ако това се случва, те също може да предприемат подобни политики.

Сорос пък отново повтори мнението си, че европейската икономика е изправена през сериозни проблеми, добавяйки, че мерките за строги икономии в региона представляват „самонараняване“. „Япония се опитва да се измъкне след 25 години на бавна смърт от политика, която Европа току що възприе. Така че те се движат в противоположни посоки“, изтъкна той.

Милиардерът определи Китай като един от най-динамичните пазари в световен мащаб и заяви, че макар да е изправена пред много проблеми, втората по големина икономика в света изглежда успешно се преориентира към генериран от вътрешното потребление растеж.

Той също така не вярва, че балонът на китайския пазар на недвижими имоти ще се спука. „Всички знаят, че там има балон при недвижимите имоти, който трябва да бъде изпуснат, но мисля, че правителството също е наясно с това и разполага с ресурсите да го направи. Той няма да стигне до крах“, убеден е Сорос.

Инвеститорът е оптимистично настроен и за преодоляването на фискалните проблеми в САЩ въпреки слабите резултати от преговорите между американските законодатели до момента, което доведе до резки съкращения на разходите за федерални програми и отбрана. „Има фундаментални положителни фактори в икономиката, които на практика са достатъчно силни, за да преодолеят сериозното фискално бреме“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
georgi.benevolenet
преди 11 години
Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-гупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продилжават да ви мамят. Не е важно, че са квалифицирани, важно е че са корумпирани! Ако лихвата в България беше като в Европа, икономиката щеше да расте по 3-4%, но "стабилната" банкова система в картел пребира 10-12% лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още