IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да научи китайската икономика от опита на САЩ?

Извършването на ключови реформи стои в основата на разрешаването на проблемите, пред които е изправена китайската икономика

10:01 | 11.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Какво може да научи китайската икономика от опита на САЩ?

С края на разговорите по важните регионални и глобални политически, стратегически и икономически въпроси между САЩ и Китай възникнаха и много въпроси. Докато някои анализатори все още са притеснени за състоянието на икономиките на страните, то продължава да се води ожесточен дебат накъде вървят нещата, пише Market Watch.

Статистическите данни охладиха Китай, въпреки че лятото е в разгара си. И вносът, и износът се свиха неочаквано през юни. Последният път, когато това се случи едновременно, бе месец октомври на 2009 г. Официалният индекс на мениджърите по доставките (т.нар. PMI) на Китай също се понижи през юни, достигайки минималното ниво, което регистрира ръст на индекса. Прогнозата на HSBC за индекса пък регистрира деветмесечно дъно, с което подчерта силно забавянето в производството. Същевременно индексът на цените на производител (т.нар. PPI) вече 16-и месец се движи надолу.

Като цяло китайската икономика може да е стабилна, но индексите подсказват, че е поставена под напрежение. В този ред на мисли, коментарът на финансовият министър Лоу Дзиуей, че ръстът може да се забави до 7%, бе изключително интересен. След това обаче медиите коригираха прогнозата му.

Въпреки това не трябва да губим вяра. Китай трябва да се притеснява. Истината обаче се крие в извършването на структурни реформи. Опитът на САЩ го доказва. Само преди няколко години американската икономика беше в отчаяно състояние. След тежкият удар на финансовата криза икономическите реформи бяха много болезнени. Днес, три години по-късно, възстановяването е налице. Растежът на най-различни икономически индикатори ни го доказват. Някои от тях дори надминаха предкризисните си нива.

През юни бяха открити нови 195 хил. работни места при регистрирани средно за месец 200 хил. работни места само за първите три месеца на 2013 г. Поради тази причина е много вероятно безработицата да спадне под 7% през тази година. Това очаква и Федералният резерв – ако това се случи, той ще намали размера на програмата си за изкупуване на активи.

Увеличаването на заетостта и възстановяването на имотния пазар отново превърнаха потреблението в основния двигател за растежа на икономиката на САЩ. Несигурността във финансовия сектор се разсея и фирмите са готови да правят нови инвестиции. Макар и Белият дом да оряза очакванията си за икономически растеж на САЩ до 2%, според различни мнения през второто полугодие на 2013 г. американската икономика ще нарасне с 2,5% и ще достигне 3% през 2014 г.

Възраждането на американската икономика предоставя на Китай перфектна възможност да си вземе поука от грешките й.  Все пак през последните няколко години САЩ бяха двигателят на световния растеж. Китай трябва да действа умно и да се възползва от опита на американците.

Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 30 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Че когато се намали нормалното парично предлагане - всички "духат супата" и обратно!Че кагато е БИЛО спряно, последващото спасяване, не спасява удавените, а само банките зад тях... защото банките пакетират "осъществените загуби" /на удавените/, които удобно се изкупуват от вече засиления удобно "печатар", който за да се осъществи процеса, преди това пък удобно е забавил "печатането"!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още