IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите банки ще изпълняват по-строги капиталови изисквания в САЩ

Федералният резерв се очаква да изиска от чуждите финансови институции да държат точно толкова капитал, колкото държат и местните банки

13:15 | 17.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чуждите банки ще изпълняват по-строги капиталови изисквания в САЩ

Чуждестранните банки, опериращи в САЩ, най-вероятно ще получат малки отстъпки, когато Федералният резерв на САЩ (Фед) приеме новите правила за капиталовите изисквания другата седмица, пише Ройтерс. Банките сякаш вече са се примирили с факта, че разходите по дейността им в САЩ ще се покачат.

Американската централна банка, чийто борд се събира във вторник, ще изиска от чуждестранните финансови институции, опериращи на територията на страната, да държат точно толкова капитал, колкото държат и местните банки.

Реформата е проектирана, за да разсея съмненията, че американските данъкоплатци ще плащат сметката, тъй като европейските и азиатските банкови регулаторни органи третират поделенията в САЩ по-свободно, отколкото, ако се наложи да бъде спасявана някоя друга банка, попадаща под техен контрол.

Чуждестранните банки със значителни операции на Wall Street като Deutsche Bank и Barclays реагираха остро срещу плана, защото това би означавало, че те ще трябва да прехвърлят ценен капитал от Европа.

Даниел Таруло от Фед, отговарящ за финансовите регулации, подсказа, че централната банка може до някаква степен да се размекне, но като цяло финансовата индустрия не очаква големи промени в предложенията, появили се на бял свят още през декември 2012 г.

Европа и САЩ дълго спориха относно това как чуждестранните банкови поделения да прилагат правилата. Планът на Фед, заедно с по-строгите правила за капитала на банките в световен мащаб, ожесточиха споровете.

Предложението на Фед изисква най-големите чуждестранни банки да създадат междинна холдингова компания в САЩ, която ще бъде обект на същите капиталови, ликвидни и други изисквания, които изпълняват и американските банкови холдингови компании.

Новите правила ще ограничат възможността на банките да прехвърлят парични средства по-лесно. Сега кредиторите могат да свободно и законно да преразпределят капитал в родната си страна. В някои случаи правилата в САЩ са по-строги, отколкото в други държави.

Една от промените, която 5-членният борд на Фед може да направи, когато гласува финалния вариант на правилата, е да намали броя на банките, които трябва да изпълняват строгите изисквания, споделят пред Ройтерс лица от банковия сектор, пожелали анонимност.

Според тях ограниченията ще обхванат чуждите банки с активи в САЩ за 50 млрд. долара. Досега изключение е имало за поделенията в САЩ с активи за 10 млрд. долара. Промяната би означавала, че най-големите 18 чужди банки ще трябва да се съобразят с изискванията, а не 26, както би било иначе.

САЩ разчитаха на чуждестранните надзорни органи за контрола на банките, като им позволяваха да държат по-малко капитал, отколкото месните банки, заради допускането, че компанията-майка е добре капитализирана.

Но тази политика приключи, след като Фед удължи срока на спешните кредити за стотици милиарди долари, отпуснати на чуждестранни банки по време на финансовата криза. Това разпали опасенията, че поделенията на чуждите банки в САЩ не са добре капитализирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Голяма строгост, големи капиталови изисквания в това Съ Шъ А, бреййй! Тия не ги ли е страх, че могат да ги напуснат чуждите инвеститори? Само дано Фед не каже, че чуждестранните финансови институции трябва да държат толкова пари, колкото има във Фед. Ама то и това може да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още