IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефовете на американски компании с по-слаб ръст на заплащането

Възнагражденията на директорите на компании от S&P 500 са нараснали средно с 1% през 2013 г. до 8,64 млн. долара

17:13 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Шефовете на американски компании с по-слаб ръст на заплащането

Големите американски компании изглежда са увеличили по-слабо заплащането на главните си изпълнителни директори през 2013 г. в сравнение с 2012 г., главно в резултат на по-малките раздадени пакети от опции върху акции, сочи ранен преглед на годишните заявления до регулаторните органи, цитиран от Ройтерс.

На базата на данни от 46 компании от индекса Standard & Poor's 500, които са подали отчети за годишните възнаграждения до 11 март, средното увеличение на възнаграждението на един изпълнителен директор е 1% до 8,64 млн. долара.

Това е по-бавен темп на нарастване в сравнение с 2012 г., когато средното възнаграждение на директорите от същата група от 46 компании се е увеличило с 15% до 8,53 млн. долара. Средното възнаграждение на главен изпълнителен директор на компания от индекса S&P 500 като цяло се е повишило с около 5,5 на сто през 2012 г.

Средната заплата в брой на директорите на 46-те компании се е повишила с 2,6% до 1 079 327 долара. Средното възнаграждение под формата на акции обаче е нараснало с 9,5% до 3 887 008 долара, а средният бонус в кеш е вдигнат с 3,3% до 1 998 102 долара.

Ръстът на общото възнаграждение обаче е ограничен от по-малко щедрите опции върху акции. От 46-те компании само 32 са раздали опции на изпълнителните си директори през миналата година, спрямо 35 през 2012 г. Средната им стойност се понижава с 23% до 1 880 476 долара.

Анализът на данните е извършен от консултантската компания Institutional Shareholder Services и предоставя ранен поглед към тенденциите при заплащането на шефовете на американски компании, но от ISS предупреждават, че може да настъпят значителни промени, след като всички компании подадат отчетите си и че 46-те компании може да не са представителна извадка за тенденцията при всички компании в индекса. Очаква се повечето компании да подадат данни за възнагражденията на директорите си през следващите няколко седмици.

Някои експерти прогнозират по-слаб ръст на възнагражденията за 2013 г. въпреки бичия пазар на акции, тъй като печалбите на компаниите от S&P 500 се повишиха само с 6,2%.

Директорите не получават по-високи заплати само защото акциите на управляваните от тях компании поскъпват, а трябва да се представят добре при серия от показатели – не само печалбата, често се разглеждат и приходите, маржовете, паричният поток, а в някои случаи дори и представянето на компанията по отношение на безопасността и опазването на околната среда.

„Няма да получат чудовищни възнаграждения“, коментира Алън Джонсън, управляващ директор на консултантската компания Johnson Associates в Ню Йорк. „Всичко сочи, че компаниите продължават да обвързват все повече заплащането с постигнатите резултати“.

Данните обаче надали ще успокоят вълненията, че изпълнителните директори получават по-големи увеличения на заплатите от тези за много останали американци, задълбочавайки неравенството в обществото.

Анализът обхваща възнагражденията на изпълнителните директори за 2013 г. и не включва общите им доходи през 2013 г., след като са продали акции или са упражнили опциите си върху акции, отпуснати им в предходни години.

Друго проучване на анализаторската компания Equilar сред 44 компании от списъка Fortune 1000, които са подали данни през януари и февруари, сочи, че средната стойност на спечеленото от директорите от продажба на акции или упражняване на опции е била 2,1 млн. долара през 2013 г., с 18% повече от 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още