IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим О'Нийл: За пазарите Фед винаги ще бъде в светлината на прожекторите

По-ранното покачване на лихвите в САЩ може да предизвика неприятни последици за световните пазари и икономики, предупреждава икономистът

12:57 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джим О'Нийл: За пазарите Фед винаги ще бъде в светлината на прожекторите

Световната икономика и финансовите пазари са изправени пред редица рискове. Въпреки че някои от тях са общи, някои са характерни само за пазарите, а те могат да бъдат вследствие от възстановяването на икономиката, или на възприятията за тях, пише икономистът Джим О'Нийл, цитиран от CNBC.

Както се вижда по време на летните месеци, голямо разнообразие от геополитически рискове е обхванало света, включително забележителните събития в Близкия изток и притеснителния конфликт в Украйна. Всички тези рискове потенциално могат да се влошат още и да разрушат пазарите и икономиките.

Например, икономиката на Германия вече показва признаци на слабост заради близките си търговски връзки с Русия. Това все още може да бъде проблем, тъй като времето тече, а руската инвазия в Украйна се разширява. Всичко това допълва вече тревожните доказателства за слабата икономика на еврозоната.

Въпреки това по-големият риск за глобалните пазари иронично е този, който може да изникне от продължаващото възстановяване на икономиката на САЩ, а с него – продължаващото понижение на безработицата. Тези фактори могат да поставят под натиск Федералния резерв на САЩ (Фед), който да ускори текущите си планове за прекратяване на монетарните си стимули.

Джим О'Нийл от дълго време следи седмичните данни за подадените молби за обезщетения за безработица в САЩ. Той счита информацията като добър краткосрочен до средносрочен водещ индикатор за състоянието на пазара на труда. Такъв е случаят през последните няколко години. През последните седмици подобрението продължава, като в момента молбите регулярно се движат под 300 000 броя седмично. Ако тенденцията продължи, Фед най-вероятно ще започне да изпраща по-силни сигнали, че лихвените проценти ще тръгнат нагоре през 2015 г.

Както видяхме от малкия знак през втората половина на 2013 г., по-високите краткосрочни лихвени проценти могат да причинят вреди на финансовите пазари по целия свят – независимо дали става дума за американския фондов пазар, за облигационните пазари на развитите държави, за стойността на долара или за представянето на редица развиващите пазари.

Имайки предвид дългите години на хлабава парична политика и факта, че инвеститорите търсят по-висока доходност, то трябва да е налице значителен риск от излизане от тези пазари, имайки предвид и все още доминиращото влияние на долара. Разбира се, това не означава, че непременно това ще причини разрушителни последици, а инвеститорите със сигурност имат достатъчно време и са достатъчно предупредени, че това може да се случи.

„Но въпреки това би било безразсъдно да не мисля, че могат да изникнат някои разрушителни последици“, пише още О'Нийл.

За някои части на света, където икономическото представяне продължава да бъде незадоволително, като например в еврозоната и някои развиващи се държави от ранга на Русия и Бразилия, краят на гъвкавата парична политика на Фед ще бъде допълнително предизвикателство, което може да накара правителствата и централните банки да действат допълнително, за да засенчат някои от ефектите.

Наистина, за да се справят с края на количествените улеснения в САЩ и за да разрешат своите текущи структурни предизвикателства, държавите членки на еврозоната може би ще трябва да вземат свое собствено рисковано решение и да изоставят фискалните ограничения, изповядвани от Германия.

„Няма да описвам тези рискове като част от общия ми сценарий, но смятам, че, тъй като пазарите продължават да растат, всички сили, които са насочени към прекратяването на този подем - в частност промените в курса на паричната политика на Фед - могат да предизвикат неприятни последици“, предупреждава икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още