IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама очаквано наложи вето за петролопровода Keystone

Изграждането му може да засегне безопасността на гражданите и околната среда, посочва Белия дом

10:47 | 25.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Природозащитници призоваха пред Белия дом Обама да наложи вето над строежа на петролопровода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Природозащитници призоваха пред Белия дом Обама да наложи вето над строежа на петролопровода. Снимка: Ройтерс

Барак Обама осъществи заплахата си. Както бе обявил по-рано, американският президент наложи вето върху закона, приет от Конгреса по-рано през февруари, за строежа на 1900-километровия газопровод Keystone XL.

Парламентът се опитва да заобиколи преразглеждането на плановете от страна на правителството, пише Обама в обосновката си на ветото. Изграждането на трансграничния петролопровод би могло да засегне националните интереси на САЩ, включително и по отношение на безопасността на гражданите и околната среда, следователно процесът на преразглеждане от страна на властите не бива да бъде съкратен, пише още в аргументите, обяви Белия дом, цитиран от Ройтерс.

В средата на февруари Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) прие законопроекта за дългия 1900 километра петролопровод от Канада до Тексас с 270 гласа "за" срещу 152 "против". 29 депутата от демократическия лагер на президента Барак Обама се присъединиха в това гласуване към републиканското мнозинство.

Споровете за проекта, оценяван на 8 млрд. долара, текат вече не за първа година. Очаква се, че петролопроводът ще осигури над 800 хиляди барела дневно за рафинериите в Тексас и Луизиана и ще създаде хиляди работни места.

Катранените пясъци на Канада, които ще захранват тръбата със суровината, се считат за най-големия „убиец на климата“ сред изкопаемите горива. Природозащитниците също така критикуват факта, че тръбопроводът трябва да мине през гигантски сладководни басейни, от които зависят не само два милиона души, но и селското стопанство. Един евентуален теч в тръбопровода може да има непредвидими последици. Въпреки това обаче от години дълги тръбопроводи преминават покрай водни площи.

Привържениците на газопровода се аргументират не само със създаването на работни места, но също така посочват, че тръбата би направила САЩ по-малко зависими от доставките на петрол от „престъпни“ държави. Друг аргумент е, че Keystone IV ще е полезно допълнение към вече завършената тръбопроводна система Keystone. А накрая проектът спечели на своя страна и няколко прагматични еколози, защото алтернативата може да бъде още по-мръсна. Без петролопровода суровината трябва да се превозва през прериите с тежки камиони и по железопътно трасе.

Спорът за проекта продължава вече пета година, след като в началото на 2012 г. Обама замрази проекта. Сега президентът иска да изчака резултатите от обстойно проучване от страна на външното министерство, преди да вземе окончателно решение за строежа. Ветото му, което е третото негово вето за шест години на власт, може да бъде оборено с с гласовете на над две трети от депутатите в Сената и Камарата на представителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
импийчмънт на Обама, пък после ако искат да си строя и петролопроводи до луната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още