IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри близо 400 пункта

Публикация за натиск върху китайската централна банка да обезцени рязко юана повлия силно на американския фондов пазар

23:21 | 07.01.16 г. 5
Dow Jones изтри близо 400 пункта

С резки спадове на индексите приключи сесията на Wall Street. Индексът на “сините чипове” Dow Jones се понижи с 393 пункта (2,32%) до 16 514 пункта. Най-силни понижения от акциите в състава на индекса записаха General Electric, Apple, Boeing и JPMorgan Chase and Co – по над 4 на сто. Така измерителят достигна равнище с 10 на сто по-ниско от интрадневния връх за 52 седмици, пише CNBC.

Широкият индекс S&P 500 изтри 2,37% до 1 943 пункта, а Nasdaq отписа малко над 3% (147 пункта) до 4 689 пункта.

Силните спадове започнаха от азиатските пазари, след като днес китайската централна банка определи официален среден курс на националната валута на 6,5646 юана за долар, което е най-ниското равнище от март 2011 г. Курсът е и с 0,5 на сто по-нисък спрямо деня преди най-големия дневен спад от август миналата година, когато пазарите бяха разтърсени от обезценяването на валутата с 2%.

Същевременно днес за втори път беше задействан защитният механизъм за китайските пазари, въведен в сила от началото на тази година, и търговията трая само 15 минути. По-късно обаче борсовият регулатор обяви, че ще отмени действието на механизма.

Междувременно обаче Ройтерс публикува информация, позовавайки се на запознати източници, че централната банка в Пекин е под засилващ се политически натиск да продължи да обезценява юана. Според публикацията политици настояват китайската национална валута да поевтинее с поне 10-15 на сто, за да се стимулира износа и това да спре забавянето на икономическия растеж.

Според анализатори публикацията е подействала изключително негативно на настроенията на инвеститорите и е нанесла тежък удар върху пазарите.

Днес пазарните участници нямаха много данни за американската икономика, които да оценяват. Статистиката показва, че седмичните заявления за обезщетения при безработица са достигнали 277 хил., но по-дългоочакван е докладът за заетостта в САЩ през декември, който ще бъде публикуван утре.

Същевременно председателят на Федералния резерв на Чикаго Чарлз Еванс коментира, че през 2016 г. лихвените проценти в САЩ вероятно ще бъдат увеличени на два пъти. Това подклажда опасенията, че политиците калкулират вероятността от по-нисък икономически растеж в дългосрочен план, още повече, че вчера и Световната банка занижи очакванията си за световния растеж през тази година до 2,9%.

Фючърсите на петрола приключиха със загуби за четвърта поредна сесия заради опасенията около Китай. Тъй като цените на черното злато достигнаха най-ниска стойност от повече от 11 години, анализатори вече оценяват възможността цените на лекия американски суров петрол да паднат до 20 долара на барел, пише MarketWatch.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през февруари поевтиняха с над 2% (70 цента) в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк до 33,27 долара за барел – най-ниско ниво от февруари 2004 г.

Контрактите на сорта брент изтриха 1,4% (48 цента) до 33,57 долара за барел в Лондон, което е най-ниско ниво от юни 2014 г.

Същевременно златото поскъпна по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк заради срива на глобалните пазари и геополитическото напрежение. Това възроди статута на благородния метал на убежище.

Фючърсите на златото със срок на доставка през февруари поскъпнаха с 1,5% (15,9 долара) до 1 107,8 долара за тройунция.

Цената на 10-годишните американски облигации нарасна днес, което доведе до спад на доходността до най-ниското й равнище от почти четири седмици на фона на резките разпродажби на пазарите.

Доходността по 10-годишните американски облигации се понижи с 2,4 базисни точки до 2,153%, а по 2-годишните съкровищни бонове – с 2,8 базисни точки до 0,956%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Време е да си припомним за прогнозата на Джим Синклер от октомври, 2013 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 8 години
Водещият фактор за проблемите на американската стопанска система е лошото влияние на въведената през 1971 г. сгрешена парична система.Пример: Ако не се допускаше тази грешка САЩ нямаше да има сегашни дългове.Тъй като някой не зачита истината за наличието на този водещ фактор за регресивно влияние, то той търси нещо друго (в случая курса на чужда валута) за да го представи за лошото, което създава трудностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още