IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналът за тревога за инфлацията в САЩ все повече се засилва

Показателите за очакваната инфлация потънаха заедно с новия спад на цената на петрола и волатилността на глобалните пазари

08:45 | 21.01.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Още докато Федералният резерв (Фед) на САЩ вдигаше краткосрочните лихвени проценти миналия месец, някои централни банкери изразиха опасения за затягането на политиката при липса на инфлация, коментира Financial Times.

Оттогава насам сигналът за тревога ехти още по-силно, след като показателите за очакваната инфлация потънаха в допълнение към новия спад на цената на петрола и острата волатилност на глобалните фондови и облигационни пазари.

Миналата седмица Джеймс Булард, гуверньор на Фед в Сейнт Луис, заяви, че понижаващите се инфлационни очаквания „причиняват тревога“, а Чарлс Еванс от Фед в Чикаго каза, че ситуацията е „тревожна“.

Проблемът е, че никак не е ясно колко тежест трябва да отдава Фед на тези спадове на инфлационните очаквания. Измерването на инфлационните очаквания е предизвикателно начинание. Много централни банкери и пазарни практици се питат дали финансовите инструменти, използвани от песимистите, са полезен показател за перспективите пред цените.

„Това очевидно е нещо, което вероятно ги тревожи“, казва Торстен Слок, главен международен икономист в Deutsche Bank. „Тези финансови инструменти имат сравнително ограничена прогностична способност, когато става въпрос за реалната инфлация“.

Движението на цените на пазара през последните е шокиращо. 10-годишният изравняващ темп – произлизащ от сравняването на доходността на конвенционалния и свързания с инфлацията американски държавен дълг, се понижи само до 1,39% в петък, съвсем малко над 6-годишния минимум от 1,38%, който достигна през септември.

Петгодишният изравняващ темп е на ниво от само 1,1%%, а двугодишният – 0,45%. Т.нар. петгодишен изравняващ темп за пет години напред – популярен показател заради дългосрочния си характер, измерващ ценообразуването на пазара в рамките на пет години, като този период започва след пет години, се е понижил до 1,95%, което е близо до рекордните 1,92%, достигнати миналата година. Средната дългосрочна стойност е 2,84%.

Някои анализатори твърдят, че Фед неизбежно ще трябва да отчете тези ценови колебания. Доверието към Фед зависи от способността му да насочи инфлацията до целевата 2%. Ако очакванията на финансовите играчи и обществото са много по-ниски от ръста на цените, това доверие може да бъде засегнато, тъй като перспективите за ниска инфлация става самоизпълняващо се пророчество.

Джон Брейди, управляващ директор в брокерската къща RJ O’Brien, очаква движението надолу на петгодишния изравняващ темп за пет години напред да помогне на Фед да се предпази от твърде агресивно повишаване на лихвените проценти.

Макар че Фед сигнализира, че инвеститорите трябва да очакват четири повишения на лихвените проценти тази година, трейдърите не очакват нов ход преди втората половина на годината на фона на сътресенията на глобалните пазари и опасенията около икономическата стабилност на Китай. Приглушените инфлационни перспективи изглежда само засилват намерението за постепенно повишаване.

Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Но какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон (точно така, а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените по веригата. Инфлацията неминуемо води до преразпределени на покупателна способност към първите, получили новите пари и трупащи активи при моментните ценови равнища. Освен това имаме раздуване на стойността на финансовите активи и изкуствена експанзия на кредита неустойчиво и опасно положение, което неизменно завършва с крах - http://brain-workshop.org/tolkova-li-e-strashna-deflaciata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
fri
преди 8 години
това прочетохте ли го?"Според доклад от миналата седмица от Фед в Атланта въпреки обезпокоителните сигнали дългосрочните очаквания остават стабилни и интегрирани в съответствие с моделите му."- така че, всички останали написани алабализми отпадат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Как централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' Инфлацията трябва да се разглежда като престъпление срещу човечеството - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/Банкстерите сами се хванаха в мрежите си и сами доказаха ,че кризата е системна - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Казано иначе и кратко - за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята ,и затова съм обяснил какво може да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
Ситуацията е такава, че колкото и долари още да отпечатват и вкарват, почти нищо няма да се променя, а дори малко мръдване на лихвите нагоре ще предизвиква цунами първите няколко пъти. Лесните решения през последните 30 години се превръщат в камара от проблеми сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 3
dmtk
преди 8 години
Каквото да стане най-близките до ФЕД ще се облажат, а всички ние ще бъдем ограбени.Така работи ФЕД. Така работи Централното Банкиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Сигналът за тревога за инфлацията в САЩ все повече се засилва--------------------------------------------------------------------------------------------------до тук добре и после отдолу - последно кво е инфлация или дефлация или тесли по трасето ?!?-------------------------------------------------------------------------------------------------Показателите за очакваната инфлация потънаха заедно с новия спад на цената на петрола и волатилността на глобалните пазари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 2
potten
преди 8 години
Докато суровините падат е лесно, всеки вика че иска да има инфлация, ама цените падат и дайте да дадем. Интересно каква ще е песента след няколко години, когато тренда се обърне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още