IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Причините за срива на американските пазари

За разлика от миналото, за разпродажбите от тази и миналата седмица няма конкретна причина, а серия от фактори

11:24 | 06.02.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не особено радостно събитие, но може би дори леко позакъсняло?

За масовите разпродажби на американски акции, които започнаха миналата седмица и набраха скорост през тази, няма конкретна причина – за разлика от последния път, в който американските борси поеха надолу толкова рязко, малко след като САЩ загубиха рейтинга си ААА от S&P Global Ratings през 2011 г., коментира Bloomberg.

“Хората се събуждат в шок – януари бе много добър месец и изведнъж влизаш във февруари и всичко е с краката нагоре“, казва Кери Крег, базиран в Мелбърн глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management, която управлява портфейл за около 2 трлн. долара. „Имах серия от имейли от клиенти, които се чудят какво, по дяволите, се случва“, казва той по телефона.

Както при самолетните катастрофи, експертите сочат серия от фактори – от опасения заради посоката на увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв до бързо закриване на позиции, предшествани от продължителната слаба волатилност на пазарите. Ето и някои от факторите:

Ръст на доходността

Дългосрочните американски държавни ценни книжа упорито отказваха да се раздвижат особено, след като Фед започна паричното затягане през 2015 г. Твърденията бяха, че при една Goldilocks* икономика на растеж без много силна инфлация дългосрочните разходи върху заемите може да останат ниски. И това имаше биче влияние върху акциите.

Тогава обаче доходността започна да се вдига през миналия месец. Някои предупреждаваха, че ако доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достигне 2,6%, това ще донесе проблеми за акциите. И се оказаха прави.

Въпросителни около Федералния резерв

Зад възхода на доходността е засилващият се дебат около перспективите пред политиката на Фед. През по-голямата част от сегашния затягащ се цикъл инвеститорите се чувстваха комфортно с идеята, че американската централна банка ще спре да повишава основния си лихвен процент, когато стигне много по-ниско ниво, отколкото в миналото, тъй като тенденцията към по-бавен растеж на лихвите ще задържи инфлацията ниска.

Тогава обаче бе наложено намаляване на данъците за 1,5 трлн. долара и то в момент, в който икономиката се разширяваше средно с 3% през последните три тримесечия на 2017 г. Данните за заетостта в САЩ от петък предполагат, че ръстът на заплащането се ускорява, което потенциално подкрепя инфлацията.

В комбинация с новото ръководство на Фед това повдигна въпроса дали наистина централните банкери ще спрат на ниво от около 3% за горния край на целевия диапазон. Може да минат седмици, преди инвеститорите да чуят коментар от страна на новия председател Джером Пауъл.

Технически индикатори, опънати до краен предел

Силният старт на годината за американските борси бе ясният показател, че акциите са свръхизкупени в краткосрочен план, заявиха стратезите на Citigroup на 25 януари. Седмичният индекс на относителната сила на S&P 500 нарасна до най-високите си нива в историята и стратезите отбелязаха, че отдръпване от тенденцията на текущия цикъл ще означава пазарна корекция от над 20%.

За Bank of America Merrill Lynch става въпрос за прекалено голяма сума пари, излети в пазара твърде бързо. На 30 януари бе задействан сигнал за противопоставяща се продажба (contrarian sell), когато индикаторът на банката Bull & Bear се повиши, достигайки червената зона, отчасти заради рекордни входящи капиталови потоци.

Натиск на късата волатилност

Популярността на залози за къса волатилност показа грозната си страна в понеделник, след като продажбите от стратегиите, следващи тенденцията, допринесоха за мини „светкавичен срив“ (flash crash), който удари Wall Street в късния следобед, смятат стратезите на JPMorgan Chase & Co. Увеличението на реализираната волатилност в петък бе значително, тъй като това бе сигнал за много свързани стратегии да избягат от риска, пишат те. Продължителен ръст вероятно ще доведе до изходящи потоци от щатските борси за общо 100 млрд. долара, сочат изчисленията им.

Прекомерни оценки

Оценките на акциите в САЩ се насочваха към екстремни нива, дори по завишените стандарти на последните три десетилетия. Съотношението Shiller P/E – показател, базиращ се на сравнението на цени с циклично коригирана печалба – се повиши с повече от две стандартни отклонения над средното ниво за миналия век. Това е едва третият път, в който това се случва, след dot-com балона и ръста през 20-те години на миналия век, довел до Голямата депресия.

* Goldilocks икономика – икономика, която е нито твърде гореща, нито твърде студена, а точно каквато трябва да бъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 18 rate down comment 3
крас
преди 6 години
ЛЮСКА, Не знам кой е в кондиция, ама смяната на Джанет Йелън означава само едно - ПОБЕДА НА ДОДИ ТРЪМП, и скок на ЛИХВИТЕ!Какво ще последва от скока на лихвите е предсказуемо - НОТАРИУСИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА, а БАНКИТЕ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В АГЕНЦИИ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Това е една позната от 2009 година картинка от ИСПАНИЯ!От мен е само добавена в мрежата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 16
Иван Митев
преди 6 години
Водещият причинител за възникналия стопански срив в САЩ е липсата на защита срещу вредното влияние от долара. Възможностите са: Първа: При липса на защита срещу вредното влияние от долара щетите се увеличават.Втора: Прилагането на защита срещу вредното влияние от долара. Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Mohave
преди 6 години
Знаеш ли , че високата капитализация е използвана за трупане на корпоративен дълг и всеки спад прави икономиката "несъстоятелна".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Mohave
преди 6 години
Когато няма друга причина - значи е ПРИЧИНАТА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mohave
преди 6 години
Че защо си дава телефона ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
vtoshkova
преди 6 години
Знаем за техническия проблем и работим по отстраняването му. Надяваме се в най-скоро време да бъде разрешен. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
крас
преди 6 години
КАКТО СИ ОЧАКВАШЕ СМЯНАТА НА БАБЕТО ДЖАНЕТ ЙЕЛЪН С Джером Пауъл е началото на една нова парична политика на ФЕД , в която правилата ще се налагат от ДОДИ ТРЪМП.Очакващите, че ще се продължи правенето на пари от ВЪЗДУХА са или глупави или заложили на КУЦ КОН. КАКВО СЛЕДВА??Скок на лихвения процент наложен от ФЕД ще доведе до необходимостта и останалите валути да направят това. КАК ВИ ИЗГЛЕЖДА СКОК НА ЛИХВИТЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА?!Най малкото което би се случило е ГЪРМЕЖ НА СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН.За банкова система позиционирана върху създаване на ЗАДЪЛЖЕНИЯ свързани с ОСОБЕН ЗАЛОГ НА БЪДЕЩИ ВЗЕМАНИЯ НА ДАНЪКОПЛАТЦИ това ще е истинска КАТАСТРОФА!НЕ МИ СЕ ИСКА ДА РАЗСЪЖДАВАМ КАКВО СТАВА С БЮДЖЕТА, ПЕНСИОННО И ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ защото изводите се налагат сами. Вероятността от 5 милиона да останем 3 е много голяма.БЕЗХАБЕРИЕТО СВЪРШИ. ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕ И РЪСТ също. На прага сме на сериозна КРИЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 6 години
В крайна сметка за всеки един срив е необходим някакъв катализатор!Увеличението на заплащането на работниците в САЩ е именно това!Въпросът е дали ти имаш реален ръст на БВП или стъкмистически такъв, формиран от политическите интереси към момента! Отчита ли се реалната инфлация?Едва ли сега ще започне големият срив, който се прогнозира, но в идните месеци до 2-3 години, инфлацията ще донадуе още активите, а от друга страна ще смаже икономическата активност! Ще дойде ден, и този ден не е далеч, когато високята премия по държавните облигации, която искат пазарите, в комбинация със задъхващи се разходи на потребителите и свито потребление, ще покаже, че не просто царят е гол, а е със *** в задникa!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 0
Zdravko
преди 6 години
То хубаво пишете за срива ама на главната ви страница колоната за международните пазари индексите за Европа и Америка са ви замръзнали от дни и не се актуализират !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
Colossus
преди 6 години
Имах серия от имейли от клиенти, които се чудят какво, по дяволите, се случва, казва той по телефона. Абе кога Dow беше 26600, никой ли не ти писа - какво по дяволите се случва?Сега при няква миниатюрна корекция-голямо реване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още