IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията е не по-малък убиец на растежа от коронавируса

Тя трябва да бъде победена наред с пандемията, за да се гарантира икономическият просперитет

13:06 | 29.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сривът в цените на горивата подканва дефлацията. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Сривът в цените на горивата подканва дефлацията. Снимка: Bloomberg

Нека приемем, че прогнозата за бъдеща инфлация, поради цялото това държавно заемане, е коректна. Това все още не е аргумент за толериране на убиващата растежа дефлация сега. Ако Фед таргетираше цените на суровините, той би влял огромна ликвидност в момента. С възстановяването на икономиката, и ако цените на суровините започнат да се покачват бързо, ще дойде време за изтеглянето на тази ликвидност. Когато къщата ви гори, пускате маркучите и се тревожите за щетите от водата по-късно.

Провалиха ли се интервенциите на председателя на Федералния резерв Джей Пауъл? Не. Всъщност Фед беше твърде плах в реакцията си на кризата. Отказвайки да остави цените да ръководят паричната политика - както направи неговият предшественик Пол Волкър, убивайки инфлацията през 70-те години - Фед все още лишава глобалните пазари от доларовата ликвидност, за която те настояват. Ако това не бъде коригирано, падането на цените ще предотврати V-образното възстановяване, от което САЩ и светът отчаяно се нуждаят.

Добрата новина е, че Фед и хазната далеч не са „без боеприпаси“. Те трябва да предприемат следните стъпки. Първо, лихвеният процент, който Фед плаща по банковите резерви, трябва да бъде намален до нула (от 0,1 на сто сега). Второ, данъците върху заплатите трябва да бъдат премахнати за останалата част от годината (а тези, които вече са платени тази година от работници и работодатели, да бъдат възстановени), докато дефлацията отшуми. Това е много по-ефективно от увеличаването на федерални разходи.

Министерството на финансите следва също да бъде упълномощено да разменя държавни ценни книжа за нетъргуемите ценни книжа на Фонда за социално осигуряване, така че неговите попечители да могат да ги продават и да купуват обикновени акции. Ако това беше направено по време на кризата през 2008 г., социалното осигуряване щеше да спечели трилиони долари поради покачването на цените на акциите в САЩ през последвалото десетилетие. Покупките на акции трябва да се извършват чрез борсово търгуван фонд, така че правителството да няма корпоративни права на глас.

За да се върне американската икономика към просперитета от първите три години под управлението на Доналд Тръмп, не е достатъчно да бъде победен коронавирусът. Федералният резерв и Министерството на финансите трябва смело да унищожат другия невидим убиец на растежа - дефлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
на авторчето нейков освен инвесторо и отровено общество му сипват у копанката, та и той на мегдана се изфърга. Иначе до ноември ще му гледаме сеира с оно другия бойчо попов покрай изборите в сащ като тръмп им разгони фамилията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Е не бой се как иначе ще те убедят, че създават пари (централните банки) за да са добре обикновените хора, естествено всеки нормален човек с малко мозък знае, че печатането на пари единствено води до това 1 % да са по-богати, а другите 99 % по-бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Хайде без глупости.Дефлацията не е проблем.В дефлация хората имат ниска цена на живота,като цяло.И в дефлация компаниите генерират печалби.Инфлацията убива всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още