IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за петрола вещаят по-висока доходност на облигациите

Ако тя започне да нараства, блестящото представяне на златото ще приключи

18:01 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските компании за проучване и добив на петрол също така имат повече задължения от всякога. Общата сума на заемите, обезпечени и необезпечени, възлизаше на около 170 млрд. долара към края на юли, според тексаската адвокатска кантора Haynes and Boone.

Това е над двойно повече, отколкото преди четири години, когато петролът се търгуваше на сходна цена. Изглежда малко вероятно тези компании да могат да поддържат толкова допълнителен дълг, като се има предвид, че техният паричен поток в повечето случаи не е нараснал съответно.

Всичко това идва в момент, когато някои от най-големите петролни компании в света обещаха да намалят капиталовите разходи или производство, или и двете, заплашвайки да съкратят доставките. Saudi Aramco наскоро заяви, че капиталовите й разходи ще бъдат ограничени с около една трета тази година, за да се спести кеш. BP не само прогнозира по-малко разходи, но и заяви, че снабдяването й със суровина ще намалява през следващите поне пет години.

Световните петролни лидери, в това число Royal Dutch Shell и Chevron, свиха стойността на петролните и газови активи в своите баланси, което доведе до значителни счетоводни загуби.

Но доста от тях все още очакват цените на нефта през следващите няколко години да доближат 60 долара за барел. Ако се достигне това ниво, съпътстващият ръст на инфлацията би трябвало да доведе до разпродажба при облигациите - спадане на цените и вдигане на доходността.

Подобен отскок на петрола през 2016 г. предшестваше двегодишния мечи пазар при облигациите. Доходността на 10-годишните ДЦК на САЩ и Германия вече се покачи през август.

Влиянието на нефта върху инфлацията може да е значително. Енергията има тегло от 8 на сто в американската потребителска кошница, като ценовите колебания в този компонент на индекса са неимоверно по-големи от на останалите. Това дава на петрола огромно влияние върху тази мярка за инфлацията.

10-процентен ръст в цената на петрола повишава инфлационните индекси с между 0,5 и 1 на сто, в зависимост от страната, показва неотдавнашен доклад на Международната асоциация за енергийна икономика.

Ако пазарите на облигации се сринат поради скок в цената на петрола, може би е по-добре да се държат свързани с нефта борсово търгувани фондове (ETF) и акции, а не фаворизираното напоследък злато. Цената на жълтия метал се движеше обратно на реалната доходност на щатските облигации, която тази година стана отрицателна. Ако тя започне да нараства, блестящото представяне на златото ще приключи.

Цената на петрола представлява барометър за икономическата активност, която в момента се покачва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още