IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън има съдебен проблем

Регулациите, които той смята да въвежда, като заобиколи Конгреса, в крайна сметка ще акостират при съдии, назначени от републиканците

12:30 | 26.12.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Туитовете идват и си отиват, съдиите остават на поста си. Тази проста истина може да натежи много върху президентството на Джо Байдън.

Избраният за президент на САЩ бързо попълва администрацията си и две неща са ясни, пише The Wall Street Journal в свой анализ. Първо, всичко е „зелено“. Климатът ще бъде движещият приоритет на Белия дом този път. Байдън назначи Джон Кери на практика за министър на околната среда, Джина Маккарти ще е национален съветник по въпросите за климата, а ведомствата ще се оглавяват от „зелени“ политици (Джанет Йелън, Пийт Бутиджидж, Дженифър Гранхолм).

Второ, нарастващият списък с имена, служили по времето на Обама, дава сигнал, че Байдън възнамерява да води програма в стил Обама.

Какъв избор обаче има той? Доминираният от републиканците Сенат би отхвърлил повечето законодателни идеи на Байдън предвид радикалния им характер. Партиите могат да намерят някакъв взаимен личен интерес в разходите, но републиканците не биха подкрепили законопроекти, които смазват икономиката с антивъглеродна програма или налагат обществена опция за здравно осигуряване. Ето защо администрацията на Байдън вече се готви да управлява по изпълнителен ред и разпоредби.

Все пак САЩ от 2021 г. ще бъдат много различни от годините на Обама в едно ключово отношение - или по-скоро в 233 отношения. Това е броят на съдиите, които Сенатът на Мич Макконъл потвърди досега през последните четири години и най-трайното наследство на Доналд Тръмп.

Екипът на Байдън ще се бори да възпроизведе регулаторната машина на Обама „защото голяма част от това, което искат да направят, ще бъде далеч извън всякакви законови или конституционни правомощия, а това, което имаме сега, е редица съдии, настроени към тези въпроси, които не се страхуват да държат изпълнителната власт отговорна“, както казва Дон МакГан, първият съветник на Тръмп в Белия дом.

Ветераните в съдебните борби разбират, че това, което е все по-важно в ерата на голямото правителство, са възгледите на съдията за административното право. Особено с демократичен Бял дом, готов да игнорира Конгреса, за да въвежда правила чрез агенции, които ще разчитат на съдилищата да валидират тази власт.

Хари Рийд разбра това. Някогашният лидер на демократите в Сената яростно наблюдава как Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия първоначално демонтира ключови части от регулаторната машина на Обама на основание, че администрацията е превишила правомощията си или е нарушила процедурите. Тъй като ставаше все по-ясно, че програмата за втория мандат на Обама ще почива изцяло на регулаторни действия, Рийд започна да попълва съдийските столове с личности, които се отнасят по-благоприятно към дневния ред на Обама.

Екипът на Тръмп също разбира това. Наследството му се състои не само в броя на назначените съдии, но и в тяхното качество. В консервативното правно поле се наблюдава промяна в поколението. Новото поколение, включително повечето назначени на Тръмп, е по-вероятно да бъде изтръгнато извън Вашингтон и е използвано за законодателните мнозинства на републиканците. Те са скептични към концентрацията на държавна власт, по-склонни са да разглеждат законодателни промени и не се страхуват дори да обидят висшата власт.

И те ще имат възможност да го направят. Бизнесът, търговските групи и консервативните мозъчни тръстове знаят какво предстои този път. Те вече се готвят за борба с извънправни действия.

„Безспорно президентът няма правомощия просто да забрани отдаването под наем и развитието на федералните земи. Така че, ако новоизбраният президент Байдън тръгне по този път, ще отидем в съда до часове“, казва пред National Journal Катлийн Сгамма, президент на Западния енергиен алианс. „Ще получим предварителна заповед и в крайна сметка ще спечелим. Това е толкова ясно“, допълва тя.

Това е само един пример. Вярно е, че столичният окръг все още е доминиран от либерали – само четирима от 11-те активни съдии са назначени от републиканците, но и там ще има предизвикателства пред административните действия на Байдън. Консерваторите са уверени, че Върховният съд ще бъде готов да разглежда жалби и да изяснява важни въпроси от административното право. Това ще включва границите на прочутата доктрина Шеврон, която изисква съдилищата да се отнасят с уважение към агентурните тълкувания на законите. Някои съдии са скептични към тази доктрина и са склонни да стеснят обхвата ѝ.

Дори регулациите, които са законово и процедурно стабилни, могат да навредят на икономиката. Някои правила, въведени от администрацията на Байдън, в крайна сметка ще акостират в съда. Байдън може би иска да мисли, че може да изтрие всяка следа от президентството на Тръмп. Неговата армия от регулатори ще открие обаче, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Я ми кажи, къде видя ти демокрация в щатите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Няма нищо.Той не помни такива работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 8
lyusien
преди 3 години
Никои не може да спре зелената революция в С А Щ Следващите 8 години ще видите таза страна напълно променена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
"Избраният за президент на САЩ..." от кого е избран ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
kane
преди 3 години
ако най високия съд и назначените от китеника съдии бяха отсъдили нещо по различно от тово дето отсъдиха, щеше да се люлее не само китеника, но и целия свят, щото като спре да работи демокрацията или става анархя или фашизъм в чистия си вид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
kane
преди 3 години
Не е ясно още дали сената е доминиран от републиканците.засега имат само 50% от него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Балкaнските кратуни не могат да проумеят, че съществува независимост на властите. Вярно че не е на нивото което желаем, но все пак в САЩ реално такова разделение съществува. Както и фиг.1 посочва съдиите назначени от Тръмп само се изсмяха на исковете му. Повечето не ги и разгледаха, просто не ги допуснаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Искаш да кажеш, че републиканците са "кopyмпирани мepзавци?" Нали те имат мнозинство във Върховният съд и в повечето съдилища, които отхвърлиха исковете на Тръмп? Много лошо, че те са се клели да защитават закона, а не конспираторите-малoyмници. А твоите "разярени американци" видяхме вече колко струват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
Императорът
преди 3 години
Садиите са корумпирани мерзавци. То и тия от върховния съд трябваше да защитят демокрацията и честните избори, но те дори отказаха да разгледат исковете, повдигнати от 21 американски щата и действащия президент. Тия подлеци трябва първи да бъдат залюляни на дърветата, когато дойде революцията.Това ще се случи все по-неизбежно. Единственото спасение на Церебралното зомби беше да наложи адекватни политики за укрепване на реалната икономика, и запазване на темпът на увеличаване на просперитетът на американските граждани, тоест да продължи - дори с леки изменения, политиките на великия човек. Вместо това той прави завой и се връща към политиките на обонгото, което в края на мандата си имаше по-нисък политически рейтинг в САЩ от Вова Путин. Баш сега - в криза - е време за зеленашески прocтотии !!! Да не говорим, че при сформирането на правителството - подбира не по компетентство, а по малцинствен произход или по извратенячество. Нищо расистко не си мисля и не внушавам, но няма на света страна, която да е просперирала, оглавявана от нигъри. С удоволствие ще наблюдавам по телевизията как разярените американци влачат тая мумия в паркчето пред Белия дом, за да я обесят на някое дърво - и цялата му клика след него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Правото си е право, до като не се променят законите, но Сенатът за сега няма да позволи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още