IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 2010 г.: доходността по американските облигации е над китайските

От фундаментална гледна точка китайската икономика се забавя, а паричната политика в двете страни усилва ефекта

08:44 | 19.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За първи път от 2010 г. насам доходността по 10-годишните американски облигации е по-висока от тази на китайските. С други думи, китайската премия за доходност спрямо съкровищните облигации изчезна, предава Bloomberg.

Някой би си помислил, че доходността по дълговите книжа на развиващите се пазари (предвид допълнителния риск) би трябвало да е по-висока от тази на дълговите книжа, обезпечени от правителството на Съединените щати. И все пак, когато сравняваме суверенния дълг на двете най-големи икономики в света, нещата не стоят точно така.

Причината е двуяка. От фундаментална гледна точка китайската икономика се забавя. Благодарение на свързаните с Covid-19 блокирания потребителските разходи се забавят, а възобновяването на фабричното производство се оказва предизвикателство.

Другата част от причината се крие в паричната политика. Докато Федералният резерв се очаква да повиши агресивно лихвите, от китайската централна банка се очаква да ги облекчи и да осигури стимули чрез намаляване на данъците, по-високи разходи за инфраструктура, намаляване на нормата на задължителните резерви в банките и в крайна сметка - понижаване на лихвите.

В петък инвеститорите получиха намаление на нормата на задължителните резерви само с 25 базисни точки. Сега нарастват опасенията около това доколко стимулираща може да бъде Китайската народна банка в лицето на ястребово настроения Фед. За да се отговори на този въпрос, фокусът се измества върху основния лихвен процент по кредитите - дефакто лихвеният процент, който до голяма степен влияе върху сектора на недвижимите имоти, коментират още от Bloomberg. 

В понеделник Китайската народна банка обяви редица мерки в подкрепа на малкия бизнес и гражданите, докато икономиката на страната е подложена на натиск от ограничителните мерки, наложени заради бързото разпространение на коронавируса. Китайският регулатор апелира търговските банки да разширят кредитирането към хора с "гъвкави професии" - като шофьори на таксита и камиони и собственици на онлайн магазини - и да осигурят по-дългосрочни и евтини заеми за малките бизнеси, ударени от разпространението на омикрон щама.

Мерките бяха обявени, след като азиатската страна отчете най-резкия спад в потреблението и най-влошеното ниво на безработица от началото на пандемията, след като противоепидемичните мерки увеличиха икономическите рискове и нарушиха активността.

През последните два месеца световните фондове вече продадоха китайски държавен дълг на стойност почти 90 млрд. юана (14 млрд. долара), тъй като премията за доходност намаляwa. Pacific Investment Management Co. и AllianceBernstein Holding LP бяха сред тези, които се отдръпнаха от облигациите на Китай.

„Ако инфлационните рискове в САЩ продължат да се проявяват, лесно е да се предвиди как в близко бъдеще доходността по американските облигации ще се повиши в сравнение с тази по китайските държавни облигации, особено при подновените рискове за растежа от блокиранията на Китай", заяви Ашиш Агравал, сингапурски стратег в Barclays Bank Plc.

„Двете икономики се намират на много различни етапи от цикъла, номиналните лихвени проценти са се сближили, но реалните лихвени проценти все още са привлекателни, що се отнася до Китай", каза Агравал.

Китай постигна неочаквано силен растеж от 4,8% през първото тримесечие на годината. Според официални данни, които според икономисти надценяват силата на втората по големина икономика в света, китайската икономика се е ускорила през първото тримесечие на годината, въпреки че през март фабриките бяха затворени, а десетки милиони останаха по домовете си. Така брутният вътрешен продукт на Китай се е увеличил с 4,8 % на годишна база през първото тримесечие, съобщи Националното статистическо бюро на Китай в понеделник, което е по-бърз темп от 4% ръст, регистриран през последните три месеца на 2021 г., и 4,6 % ръст, прогнозиран от икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още