IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ трябва да понижи основната лихва и да допусне по-висока инфлация

Това също е аспект на общоевропейската солидарност, твърди генералният директор на МВФ

18:07 | 08.03.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Лагард: ЕЦБ трябва да понижи основната лихва и да допусне по-висока инфлация

Еврозоната може да има нужда от по-високо ниво на инфлация в страни като Германия, както и по-ниски лихвени проценти в целия регион, за да гарантира устойчиво икономическо възстановяване, носещо очевидни ползи, заяви при посещението си в Ирландия генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Лагард каза, че макар Европа да е изминала дълъг път от миналото лято насам и финансовите опасения да са отслабнали в известна степен, е необходимо да се направи повече, за да бъдат преодолени „потискащо познатите“ основни проблеми.

Повтаряйки призива си от януари към Европейската централна банка за запазване на разхлабена монетарна политика, тя изтъкна, че има пространство за понижаване на основния лихвен процент на финансовата институция, след като вчера нейният управителен съвет остави лихвата без промяна на рекордно ниското ниво от 0,75%, където тя се задържа в продължение на вече 8 месеца.

„Монетарната политика трябва да остане гъвкава и ние смятаме, че все още има известно ограничено пространство за ЕЦБ за допълнително понижаване на лихвите“, посочва генералният директор на МВФ.

„Да бъде възстановено усещането за баланс означава по-ниска инфлация и повишаване на заплащането в южната част, но също да се допусне донякъде по-висока инфлация и ръст на заплатите в страни като Германия. Това също е аспект на общоевропейската солидарност“, добави тя.

Лагард, която вече бе призовала за реализиране на обещанията в областта на бюджета и реформите в страните от еврозоната, подчерта, че темпото на подобни корекции е решаващо и е необходим много прецизен баланс между точното счетоводство и подкрепата за възстановяването.

Според нея на европейските лидери може да се наложи да се съсредоточат в по-малка степен върху целите за свиване на бюджетните дефицити с цел да се избегне подкопаването на икономическия растеж и да се помогне на хората, засегнати от рецесия, вместо да правят опити за успокояване на финансовите пазари. „Подобряването на доверието не се пренася в повече работни места или приходи. То може да подпомага пазарите, но все още не помага на хората“, категорична бе тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
Страните не са изправени пред фалит, те са си фалирали ... тънката разлика е , че е някак си последиците по един държавен фалит са си по-човешки, ако сам си печаташ валутата, нещо което изброените страни не могат да направят ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 11 години
По някаква жестока ирония на съдбата днес същите тези страни, които бяха окупирани от германците днес формират ЕС и не им остава много докато напълно загубят своята независимост, точно както се е случило тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
studioaa
преди 11 години
На всички, включително на слепите, е ясно че германците се опитват да пробутат нещо като плана Маршал за останалите си "партньори" в ЕС, Това е сценарии, при който почти всички страни в ЕС са изправени пред фалит, благодарение на надутото евро, което използват са принудени да разпродават всякакви обществени активи, за да се спасят от фалита временно, а тези активи ще бъдат изкупени с напечатаните във Франкфурт хартийки и всяка една от тези държави ще попадне под силно немско влияние, точно както това се случи от 1933-1945. Историята за съжаление има ужасния навик да се повтаря и от нас зависи дали ще позволим повторение на събитията от преди 70-на години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
Еми ... просто това което представляват в момента страни като: Португалия, Испания. Франция, Италия, Гърция, Кипър, че и Бълагария (барабар Петко,,,) прави НЕВЪЗМОЖНО, да споделят една валута и монетарна политика с ГДР-то, Холандско и т.н. Това което е полезно (в полето на монетарните политики) за едната група страни е пагубно за другата, толкова ли е сложно да се схване? И тези различия няма да се тушират още мн. дълго време. Какво е това лечение с едно и също хапче за коренно противоположни проблеми? Все едно имаме двама пациенти, единия с диария, другия със запек и да ги лекуваме и двамата с хапче за затягане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Това е защото САЩ печата като ненормални пари, а пък заемите дето ги даде ЕЦБ, дори започнаха да ги връщат предварително. С една в момента Европа е в много по-добра фискална позиция от САЩ и естествено това притеснява МФВ - Ама какво си говори марионетката няма никакво значение - ЕС си е суверенна територия и това, че не иска да разхлабва монетарната си политика си е лично право на ЕС - сори Бабо, ще имаш да вземаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Благодарим на Лагард, сега само инфлация ни трябва. Или може би е забравила, че за еврото има вързани и други валути?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още