IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде големите, за да фалират, все още носят рискове

Осем години след финансовата криза големите световни банки все още не могат да бъдат ликвидирани в правилен порядък, оценява Бордът за финансова стабилност

08:13 | 19.08.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на FSB и гуверньор на Английската централна банка Марк Карни. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Председателят на FSB и гуверньор на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: архив, Ройтерс

Осем години след финансовата криза големите световни банки все още не могат да бъдат ликвидирани в правилен порядък, оценява Бордът за финансова стабилност (Financial Stability Board, или FSB). Органът призовава за възобновяване на опитите за справяне с рисковете, причинени от компаниите, които са твърде големи, за да фалират, предава Bloomberg.

FSB, ръководен от гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, посочва в доклад, че въпреки че е постигнат значителен напредък, фирми и регулатори трябва да оценят по-добре ликвидните нужди за банките в процес на преструктуриране и да определят как кредиторите могат да споделят загуби и попълнят стопяващия се капитал на фалирала банка.

„Предизвикателствата остават в редица важни области, в които трябва да предприемем отново опити до края на годината и през 2017 г., за да приключим работата си с т.нар. твърде големи, за да фалират“, коментира председателят на трансграничния борд за управление на кризи във FSB и изпълнителен директор на органа за преструктуриране към АЦБ Андрю Грейси.

Сред областите, в които е постигнат напредък, FSB посочва, че банките са започнали да разработват стратегии за емисии, с които да покрият новите изисквания за oбщия капацитет за абсорбиране на загуби (Тotal Loss Absorption Capacity, или TLAC), a националните регулатори работят по въвеждането на стандарта. Освен това кредиторите „въвеждат споразумения за подкрепа на операциите на важни споделени услуги при процес на преструктуриране“.

Освен това FSB публикува финални насоки за банките, за да се гарантира, че имат достатъчно ликвидност, за да продължат да изпълняват важни функции, докато са в процес на преструктуриране. Насоките имат за цел да позволят на големите банки да имат временно финансиране без публични средства.

Базираният в Базел регулатор, сред чиито членове са Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка, призоваха за въвеждане на правилата за TLAC на национално ниво.

От FSB обявиха, че също така до края на годината ще публикуват допълнителни насоки относно стандарта и как той ще се прилага за вътрешните банкови дивизии. 

FSB има списък с 30-те най-системно важни световни банки. Той се оглавява от HSBC Holdings Plc и JPMorgan Chase & Co., като в него влизат и China Construction Bank Corp., Barclays Plc и Royal Bank of Scotland Group Plc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
крас
преди 7 години
КАКВИ СА ТЕЗИ "стратегии за емисии" С КОИТО ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ "абсорбиране на загубите"НА ТОЗИ ЕТАП СА ЕМИСИИТЕ С ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ СЛЕДВАЩИЯТ ЩЕ Е ДЕВАЛВАЦИЯ НА ВАЛУТИТЕ.КИТАЙ уби световното производство с евтините си стоки и обезсмисли банковото кредитиране.което е със знак плюс в баланса на банките. В същото време КОРУПЦИЯТА и безконтролно НАЛИВАНЕ и усвояване на средства от държавни поръчки, и някакви несъответстващи на пазарните принципи "ПРОГРАМИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ" създават свободни средства, които под фрмата на ДЕПОЗИТИ създават отрицателно БАНКОВО САЛДО!ТОТАЛНО СБЪРКАНА НЕПАЗАРНА СИСТЕМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Каква ирония. В момент, в който всички технологии са на върха си и едновременно с това е пределно ясно, че суровините са далеч от свършване ние сме на ръба на много тежка криза. На какво ли може да се дължи това? Предполагам, че е от "добро" управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ТИМ
преди 7 години
дааа, само сънища!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още