IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломатическата криза между Турция и Холандия може да прерасне в икономическа

Ще положим всички усилия за"деескалация" на конфликта с Анкара, заяви холандският премиер Марк Рюте

15:05 | 12.03.17 г. 24
<p>
	<span lang="bg-BG">Т</span>урско<span lang="bg-BG">то</span>&nbsp;знаме се развя над холандското консулство в Истанбул.&nbsp;<em><span lang="bg-BG">Сника: Ройтерс</span></em></p>

Турското знаме се развя над холандското консулство в Истанбул. Сника: Ройтерс

Отказът на холандските власти да допуснат в страната външния министър Мевлют Чавушоглу и министърът по въпросите на семейството и социалните въпроси Фатма Бетюл Саян Кая, за да проведат срещи с избирателите за референдума на 16 април т.г., развихри невиждана досега криза между Турция и Холандия, която според изявленията на турските власти ще има драстични последствия.

Холандското консулство в Истанбул осъмна оградено с полицейски бариери, десетки полицейски коли, които се използват при обществени безредици, са разположени пред дипломатическото представителство. Същото е положението и пред посолството на Холандия в Анкара. Дипломатическите представителства на територията на Турция са затворени до второ нареждане. Твърди се, че холандският посланик се е завърнал в страната си.

Фатма Бетюл Саян Кая разказа пред журналисти на истанбулското летище, че е пристигнала в Холандия, за да се срещне с избиратели в турското консулство. 

"Но пред консулството, което е наша територия, местните власти ни задържаха. В продължение на няколко часа не ни пуснаха да излезем, след това с полицейски ескорти ни принудиха да напуснем страната. Действията им бяха много груби и неуважителни, дори към това, че съм жена. Тези действия на холандските власти противоречат на човешките права, на правото на свобода на словото и мисълта, и не на последно място са потъпкване на дипломатическия ми имунитет - все действия, за които Холандия обвинява моята страна Турция, но ето, че тя е тази, която използва антидемократични прийоми", каза турският министър.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак нарече случая "срамна нощ за европейската демокрация".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще анулират самолетните полети между двете страни.

Премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че ще отговорят десетократно на действията на холандските власти.

Външният министър Мевлют Чавушоглу пък посочи, че Турция ще преразгледа споразумението за бежанците.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, чиято формация обяви, че ще гласува против конституционните промени на референдума, обаче се солидаризира с правителството и обяви, че в знак на протест срещу действията на холандските власти, ще анулира насрочените там предизборни срещи със свои симпатизанти и избиратели.

Според представители на турските бизнес среди има голяма вероятност дипломатическата криза да прерасне в икономическа.

Към 2015 г. взаимният стокообмен между двете страни е възлизал на 6,1 млрд. долара. От тях 3,2 млрд. долара са от внос на холандски стоки, основно автомобили и автомобилни части, метални руди, пластмаси и химически продукти. Износът на Турция за Холандия възлиза на 2,9 млрд. долара, основно текстил, конфекция.

Холандските инвестиции в Турция възлизат на 21 млрд. долара. Общо 2 564 холандски фирми са регистрирани в Турция с над 23 хиляди бизнесмени. Турските инвестиции в Холандия възлизат на 9 и половина милиарда долара, като по този показател Холандия е на първо място сред турските инвестиции в чужбина. През 2015 г. 1,2 милиона холандски туристи са посетили Турция.

Според турски специалисти кризата в отношенията, ако се разрасне, ще засегне негативно повече холандската страна.

Представители на турски дипломатически среди също разкритикуваха действията на холандските власти спрямо Турция, като смятат, че те са продиктувани от националистически позиции във връзка с предстоящите избори в Холандия.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че Западът се страхува от "една силна и развиваща се Турция, затова предприема действия, противоречащи на всякакви демократични норми и правила".

След безпрецедентната дипломатическа свада между Холандия и Турция холандският премиер Марк Рюте каза днес, че ще положи всички усилия за"деескалация" на конфликта с Анкара, който той нарече най-лошият, който страната му е изпитала от много години, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. 

"Никога досега не съм се сблъсквал с нещо подобно, но ние искаме да да бъдем по-разумната страна, каза Рюте. Ако те продължат да ескалират (конфронтацията), ние ще трябва да отговорим, но ще направим всичко, което е по силите ни, да свалим напрежението”.

"Турция е горда страна, Холандия е горда страна. Ние никога не можем да поддържаме отношения при заплахи и изнудване от този род", каза Рюте, който е в тежка надпревара с антиислямския политик Герт Вилдерс за парламентарните избори, които трябва да се състоят в Холандия в сряда.

Премиерът каза, че неговата страна е в правото си да блокира турски митинги на своя територия, тъй като те представляват заплаха за обществения ред. В Холандия живеят около 500 хил. турски имигранти и техните деца. Повече от тях имат двойно гражданство и имат право да гласуват и в двете страни, припомня Ройтерс.

Междувременно властите Франция са разрешили на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да говори на митинг в източния френски град Мец в рамките на кампанията за предстоящия референдум за разширяване на правомощията на президента в Турция, като са преценили, че събитието не представлява заплаха за обществения ред, предаде Асошиейтед прес.

Ален Картон, генерален секретар на префектурата в Мец, съобщи днес, че при липса на такъв риск, митингът трябва да бъде разрешен в името на свободата на събиранията. Чавушоглу вече е пристигнал за митинга в Мец, където освен местното население от турски произход се очаква да дойдат и техни съотечественици от Германия.

Решението на френските власти да разрешат на Чавушоглу да участва в митинга контрастира с твърдата позиция на Холандия.

(По БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 7 години
***, когато е писал това Китай и САЩ са били идеологически врагове. Същото е било и със СССР(Русия). В момента всичко си е обикновен капитализъм-световен, пълен и тотален. Китайските и руските капиталисти не са по-добри от американските, даже напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Аз мисля, че няма да се стигне чак до там или до ексцесии.Причината е че и в Кралство Холандия и в Р. Турция политическата вихрушка се явява периодично на избори.А от такива баталии,искуствено създадени , като сегашната и едните и другите са губещи.Затова като се уталожат страстите ще има помирение.Все пак и в Амстердам и в Анкара спора е за политиката а не за територия , например.Затова и шумотевицата постепено ще затихне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Я..... и Мо.ло.тов е между нецензурните и непозволените изрази?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
за пост 15 на Стоян Петров---Подобен разпад на подобни амбициозни тирани е неизбежен. Разбира се, че ще завърши точно както навремето завърши пакта Рибентроп-***.Главния въпрос обаче си остава какви поражения ще причини този разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
НикЪв салам няма да ядеш.Докато Лукойл е тук, повечето от черноморието ни е на руски частни собственици и "Ромфарм" е най-големият притежател на българска земя Турция може да причини доста пакости на България но няма да стъпи на българска земя докато Русия не реши да ни продаде. А тя няма да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Ако погледнеш по-глобално, предстои(не утре естествено) грандиозен разпад в триъгълника на злото-Русия, Турция и Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Ако на теб ти харесва салама, с нас не е така. Затова е нормално да говориш от първо лице единствено число, без да обобщаваш. Забелязал съм че зададе ли се евтин салам( без значение руски или турски), Вие червените бабички се нареждате чинно за своята порция. Наистина неразбираемо за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 30 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
С такъв самозабравил се фанатик Турция рано или късно ще последва съдбата на бивша Югославия.Само че преди да я разделят Ердоган ще се опита да направи колкото се може повече и по-големи поразии. Ще отмъщава наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Тъ.пи французи!!!Добре че поне холандците малко му се опънаха на Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 3
mrynmryn
преди 7 години
Тия турци обаче си пи**ят яко на туризма. Руснаците започнаха да ги избягват, при по-сериозен конфликт и държавите от ЕС ще се отдръпнат. Най-лошото е, че отново ако станем нещо, ние ще ядем салама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още