IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природните бедствия се увеличават четирикратно от 1970 г.

САЩ са преживели най-много природни стихии от 1995 г. насам, следвани от Китай и Индия, екстремното време ще е нормално в затоплящия се свят според ООН

09:40 | 06.09.17 г. 4
<p>
	Собствениците на наводнени домове заради урагана Харви в САЩ вече ги разчистват, някои жилища ще трябва да бъдат разрушени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Собствениците на наводнени домове заради урагана Харви в САЩ вече ги разчистват, някои жилища ще трябва да бъдат разрушени. Снимка: Ройтерс

Природните бедствия са се увеличили почти четирикратно от 1970 г. и САЩ са преживели най-много природни стихии от 1995 г. насам, следвани от Китай и Индия, съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предава Асошиейтед прес.

Той каза, че в последните дни светът е станал свидетел на драматично влошаване на климатичните промени с безпрецедентни събития, предизвикани от бури и наводнения от Тексас до Бангладеш, Индия, Непал и Сиера Леоне.

Преди настоящите наводнения доклад на ООН отчете 2 087 смъртни случая за тази година, дължащи се на природни стихии. С последните наводнения този брой почти се е удвоил, съобщава БТА.

В последните два месеца над 1 000 души загинаха в наводненията в Индия, Непал и Бангладеш. Около 40 млн. души бяха засегнати от стихията в тези страни.

Миналият месец над 1 000 души загинаха в кално свлачище и наводнения в столицата на Сиера Леоне Фрийтаун. В урагана Харви загинаха най-малко 60 души, а в Хюстън се изля количество дъжд, което се излива обичайно за една година. 

Миналата година 24,2 млн. души по света са били принудени да напуснат домовете си заради природни бедствия, което е три пъти колкото онези, бягащи от конфликти и насилие.

Гутериш припомня, че учените проявяват предпазливост, когато става дума за свързване на отделно метеорологично събитие с климатичните промени. "Те са категорични, че подобно екстремно време е онова, което техните модели прогнозират, че ще бъде нещо нормално в един затоплящ се свят", каза той.

Запитан от журналисти дали ще се опита да убеди американския президент Доналд Тръмп да остави САЩ в парижкото климатично споразумение, когато двамата се срещнат на Общото събрание на ООН по-късно този месец, Гутериш изрази надежда, че всички страни разбират, че придържането към ангажиментите, поети по споразумението, е не само правилно, но й мъдро нещо, защото зелената икономика е икономиката на бъдещето.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Хахаха ! Много точно казано !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
50 години е страшно кратък период за да се съди за климатични промени. Всичките статистики за периода не значат нищо и не знам защо продължават да се публикуват и посочват за доказателство за фалшивото глобално затопляне. Ефектът от екстремното време се е увеличил драстично от 1970 досега защото броя на хората на планетата е нараснал двойно. Това очевидно не е причинено от промените в климата. Глобалното затопляне причинено от човека не съществува и също така е лъжа, че 97% от учените са единодушни по въпроса, също така лъжа е че парижкото споразумение цели борба с промените в климата. Това споразумение представлява една схема за преразпределние на богатство по целия свят защото не изисква Индия и Китай да намалят емисиите изобщо, а иска само САЩ, Канада и Европа да го правят. Парижкото споразумение би направило даже Карл Маркс горд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ми то има Видовден , не може вечно да правиш мръсотии на света и да просперираш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Интересен факт - водещите световни икономики страдат най-много от природните бедствия в наше време, докато Русия като че ли бавно разцъфва благодарения на климатичните промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още