IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните разходи за внос на храни ще достигнат нов рекорд през 2022 г.

Покачването на цените взима своята жертва от по-бедните страни

21:01 | 09.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Световните разходи за внос на храни ще достигнат нов рекорд през 2022 г., но повишаващите се цени означават, че купувачите едва ли ще получават нещо повече срещу парите си, пише Bloomberg.

Очаква се вносът на храни да достигне 1,81 трлн. долара тази година, задминавайки историческия рекорд, отчетен миналата година с 51 млрд. долара, обяви Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) в доклад от четвъртък. Почти цялото увеличение се дължи на инфлацията, която влошава кризата с разходите на живот в развитите страни и задълбочава глава в по-бедните държави.

 

 

Индекс на ФАО за цените на храните достигна рекордно ниво по-рано тази година, след като инвазията на Русия в Украйна възпрепятства доставките от един от най-големите доставчици на растително олио и зърно в света. Растящите цени на енергоизточниците и торовете също правят все по-скъпо производството на зърнени култури и добитък. Това предизвика опасения за световен глад, а докладът показва, че поскъпването на храните вече взима своята жертва от уязвимите райони.

Докладът показва нарастващо разделение между храненията в богатите и бедните страни заради ръста в цените. Развитите страни все още внасят всякакви храни, докато от развиващите се региони се очаква все повече да избягват продукти с висока стойност, например месо, маслодайни семена и напитки, за да се фокусират върху основни продукти, намалявайки разнообразието и качеството на храненията, се казва в доклада.

„Има тревожни сигнали от гледна точка на продоволствената сигурност, които показват, че за вносителите ще бъде трудно да финансират нарастващите международни разходи“, казва докладът. „2022 година може да постави началото на епоха на по-ниска устойчивост на по-високи цени на храните, най-вече в по-бедните региони на развиващия се свят“.

По-голямата част от почти 3-процентното увеличение на световните разходи за внос се дължи на растящите разходи, а не на купуване на повече храна от света, казва ФАО. Закупуването на храни от най-слабо развитите страни ще се свие с 2,4 млрд. долара тази година, показва още докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още