IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За или против предложението за данък върху операциите на капиталовия пазар?*

Експерти описват намерението на новия кабинет като неясно формулирано, неоснователно и дори безсмислено

16:52 | 07.11.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За или против предложението за данък върху операциите на капиталовия пазар?*

Кирил Стоименов, зам.-председател на Съвета на директорите на Тексим Асет Мениджмънт: Въвеждането на допълнителна данъчна тежест върху сделките с финансови инструменти би имало негативен ефект върху активността и ликвидността на БФБ

Според Кирил Стоименов първо е необходимо да се запознаем с проектозакона. Той предполага, че става въпрос за проект за Директива на ЕС.

„Съществува предложение на Европейската комисия от 28 септември 2011г г. за въвеждане на Данък върху финансовите транзакции в 27-те държави-членки на Европейския съюз. С данъка ще бъдат облагани всички транзакции с финансови инструменти между финансови институции, когато поне една от участващите в транзакцията страни е със седалище в ЕС. Сделките с акции и облигации ще бъдат облагани с данък в размер на 0,1%, а договори за деривати — на 0,01 %“, казва той, като добавя, че държавите членки ще могат да прилагат по-високи ставки.

Стоименов отбелязва обаче, че към днешна дата това предложение на Европейската Комисия за Директива (нормативен акт) на Съвета на Министрите е в процес на изработване.

Заместник-председателят на СД на Тексим Асет Мениджмънт обяснява същността на данъка, целите и самата процедура по облагане.

„Въвеждането на данък върху финансовите сделки на равнище ЕС цели изграждането на стабилен вътрешен пазар на финансовите услуги. С данъка върху финансовите сделки ще се предотврати укриването на данъци и двойното данъчно облагане, като също така ще се сведе до минимум изкривяването на конкуренцията в рамките на единния пазар на ЕС“, отбелязва той.

„Данъкът върху финансовите сделки е данък, обикновено с много ниска ставка, който се прилага към финансовите сделки, каквато има при обмена на финансови инструменти между банките или другите финансови институции. Финансовите инструменти от своя страна включват ценните книжа, облигациите, акциите и деривативите“, продължава той.

Кирил Стоименов коментира, че основните данъкоплатци ще бъдат финансовите институции, които извършват финансови сделки, т.е. банките, инвестиционни посредници, други финансови институции като застрахователните компании, борсовите посредници, пенсионните фондове, предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа, фондовете за алтернативни инвестиции като хедж фондовете и т.н.

Той казва, че ЕК е предложила данъкът да се събира от всички сделки с финансови инструменти между финансовите институции, ако поне една от тези институции се смята за установена в ЕС.

„Няма значение дали сделките се извършват на регулиран или на извънборсов пазар — и в двата случая те ще бъдат обложени“, допълва Стоименов.

„ЕК иска данъкът върху финансовите сделки да бъде на възможно най-широка основа, за да се намалят рисковете от укриване на данъци и смяна на пазарите. Данъчната основа ще бъде определена въз основа на дейността по търгуване на ценни книжа, извършвана от финансовите институции“, коментира още той.

Друг момент е дали държавите от ЕС ще прилагат национален данък върху финансовите сделки, тъй като той трябва да е в съответствие с правилата на ЕС. Всички страни от ЕС ще трябва да спазват минималните ставки за облагане на различните видове сделки.

„Страните по сделката ще плащат дължимия от всяка от тях данък в държавата, в която са местни лица за данъчни цели“, конкретизира той.

Стоименов отбелязва, че Белгия, Кипър, Франция, Финландия, Гърция, Ирландия, Италия, Румъния, Полша и Обединеното кралство вече са въвели някакъв вид на данък върху финансовите сделки.

„На тези държави може да се наложи да изменят националните си правила, за да ги приведат в съответствие с предлаганите от Комисията. Това означава, че държавите ленки ще трябва да прилагат минималната ставка и да хармонизират данъчната основа в съответствие с правилата на ЕС относно данъка върху финансовите сделки. Останалите държави-членки ще трябва да въведат данъка във вида, предложен от ЕК“, уточнява той.

Той смята, че като всеки друг данък данъкът върху финансовите сделки може да подхрани изразходваните в обществен интерес публични финанси. Ако данъкът върху финансовите сделки е на равнище ЕС, част от постъпленията по него могат да отидат в бюджета на ЕС, а друга част да се използва за финансиране на бюджетите на държавите членки, смята той.

„Данъкът ще бъдат изплащан незабавно на държавите членки от финансовите институции въз основа на предприетите сделки, преди прихващане на насрещните вземания и уреждане. Обикновено тези сделки са по електронен път, което означава, че данъкът ще бъде изплащан същия ден, когато стане дължим“, продължава с коментара си.

Той уточнява, че ЕК предлага данъкът да обхваща само сделките с участие на финансовите институции. „Целта е данъчно облагане на финансовия сектор, а не на неговите клиенти. Стремежът е данъкът да обхване 85 % от сделките между финансовите институции“, казва още Стоименов, прилагайки пример.

„Ако обаче домакинствата и предприятията купуват или продават финансови продукти, финансовите институции могат да прехвърлят данъка. Например, за закупуване на акции на стойност 10 000 EUR, банката може да начисли такса 10 EUR, която не е прекомерна“, казва Стоименов.

Според него е полезно да се анализира какъв би бил приносът от въвеждането на такъв данък за българския бюджет.

„Общият оборот на БФБ (регулиран и извън регулиран пазар) за 2013г. е малко над 2 млрд. лв. При данъчна ставка от 0,1% и за двете страни по сделките, постъпленията в държавния бюджет биха били в размер около 4 млн. лв  при условие, че не  заделяме за бюджета на ЕС. Нужно е да се отбележи, че 2013г. е с най-голям оборот на борсата след настъпването на финансовата криза през 2009 г. Тенденцията до момента за 2014г. е на значителен спад в оборота“, коментира той като уточнява, че за сделките на извънборсов пазар няма официална статистика.

„Въвеждането на допълнителна данъчна тежест върху сделките с финансови инструменти би имало негативен ефект върху активността и ликвидността на БФБ. За съжаление последните няколко сесии на БФБ бяхме свидетели на обороти нива от 50 хил. лв.“, анализира ситуацията на БФБ Стоименов.

„Не е без значение, че в крайна сметка този данък ще бъде платен от инвеститорите. Най-големите инвеститори на капиталовия ни пазар през последните години са пенсионните фондове. Това допълнително данъчно бреме ще отнеме част от реализирания от тях доход и ще намали бъдещите постъпления от пенсии на осигурените лица“, твърди той.

* Допълнена в 17:15 часа с коментара на Кирил Стоименов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
В смисъл, щото по твоята логика излиза, че реално само ние можем да очакваме благоденствие тепърва(като провериш къде какви данъци има ще разбереш защо така поставям нещата). Сигурно всички друга са глупави и не разбират тая твоя проста истина. И тия мързеливи германци, и мързеливите швейцарци, и мързеливите американци...всички тия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
да...може и да си прав. Къде другаде(освен в БГ) данъка е 10% или около 10%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 4
alphaomega
преди 9 години
Ами той данъка върху потреблението(ддс) е абсолютно същата глупост! Директна намеса в свободния пазар и насилствено редуциране на покупателната способност на населението. Най справедливата система е плоския данък 10% въвху доходите и печалбите, и никакви други данъци и соц. осигурявания. Всеки да се осигурява и да си спестява сам. Сега като има толкова много данъци и осигуровки къде отиват тези пари а? Повече от половината отиват за издръжката на ненужни чиновници, хиляди мързеливци, стотици хиляди *** и всякакви *** който са на държавната храника и не произвеждат нищо. И изобщо не ми давай за пример скандинавия и Германия. Именно в тези дъжави има най много мързели на соц помощи и хиляди нови пристигат всеки ден от държавите от третия свят. Осовенно във Швеция където вече всеки трети е черен *** от изтока и чака държавата да го издържа. Европа тепърва ще търпи негативите на тази соц. политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Аз не знам, защо не ходят да си коментират някъде във в-к "Дума", ами идват тук. Този данък е пълен абсурд. *** работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
а до скоро корпоративният данък беше 35%(мисля го намалиха на 28%) именно в САЩ. Тук си е 10%, нема 6-5:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
даа....Караджата има толкова общо с оригиналът, колкото аз съм Джордж Буш...е един цитат от Македонски, знаменосецът на Караджата:"Не зная дали има нещо по-приятно, по-възвишено от подобна работа и труд за общото, на народа и отечеството добро. Един само спомен от миналото, е голямо утешение за мене; това, което аз съм досега завършил, струва цял живот за мене; при тия спомени душата ми потъва в едно блаженство, което аз не мога нито да определя, нито да изкажа, нито да обясня. И да знаете колко струва едно възпоминание! - Повече от всички светски блага и от всички надежди на тоя свят."Да не почвам Лески да цитирам кво мисли за чорбаджиите, щото ще стане една...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 0
deBill
преди 9 години
нека въведат само че тая търговия може да се води и на други пазари и то не само с влизане в сайта (евентуално да го ограничат) но и с СМС ,по телефона или с имейли.Но нека въведат и щатските закони за борба с корупцията и финансовите измами за да почнат и те да плащат данъци няма компании с милиони обороти да не плащат нищо.Ако не знаете там можеш да вземеш до 30% от това което си допринесъл да прибере държавата.Пък знаем че ние БГ да топим другарчето го можем най добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
кои инвеститори е привлякло липсата на данъка, къде ги, може ли да питам???В соца няма такива принципи, между другото. Просто щото е нямало богати.Пък да ти кажа-тая партия майка въведе плоският данък, виж сега десните кви работи се опитват да направят:)Ляв не значи да отричаш правото на хората да си вадят хляба, стига тия хора да връщат това, което дължат на обществото в което живеят. И да сме наясно-ако комунисти и социалисти са ГЕРБ, РБ и ПФ то за кой си гласувал ти?И понеже си много печен-в Германия има ли такъв данък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Абе ***, откъде накъде всяка сделка с лекарства, храна или каквото и да е ще се облага с 20%, а сделките на борсата няма да се облагат с нищо? Да ви *** у капиталистите измислени пос^рани! И оня преди тебе дри^шляк дето се е кръстил на светец от освободителната ни борба, като се е изкензал неколко пъти връз държавата направо е размирисал на капитализъм тука, та се не трае!!! скоро ще дочакате инвеститори с цървулския си помиярски манталитет! Що не бегаг инвеститорите от Социалистическа Швеция или Германия? *** ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 3
deBill
преди 9 години
и аз взех да се чудя от известно време това сайт за инвеститори и икономика ли е или сайт за социално слаби и неудачници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още