IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен депозитар организира среща за мегафонда от „Регистър А“ на 13 април

Поканени са асоциациите, имащи отношение към капиталовия пазар

09:20 | 11.04.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Централен депозитар АД (ЦД) организира среща за обсъждане на идеята по създаване на мегафонд с книжата в „Регистър А“, за която Investor.bg първи писа.

Срещата е насрочена за 13 април, сряда, от 14 часа в конферентната зала на "Перформ Бизнес център" в град София, намиращ се на пл. "Позитано 2".

Поканата е изпратена до Комисията за финансов надзор (КФН), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на банките в България (АББ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) и Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ).

„В дългогодишния опит на Централен депозитар АД сме уставновили няколко основни пречки, свързани с наличието на отделен регистър на лични сметки за безналични финансови инструменти, които не са под управлението на членове на ЦД АД. Бихме искали да коментираме нашата идея с най-широк кръг участници, с цел намирането на най-подходящите решения“, пише ЦД в поканата си до асоциациите, имащи отношение към капиталовия пазар.

Припомняме, че идеята е всички акции от „Регистър А“, в който попадат акционерите, които не си следят активно собствеността на БФБ, да се влеят в нов фонд. Акционерите в този фонд ще са стотици хиляди, основно на пасивни акционери от първата вълна на масовата приватизация, обикновено с по 25 акции в някой бивш приватизационен фонд.

Но в този „Регистър А“ ще има и акции на нови борсови дружества, продукт на IPO (публично предлагане) в последните 10 години, защото част от инвестиционните посредници „изхвърлиха клиенти“ в „Регистър А“, за да не плащат на Фонда за компенсиране на инвеститорите такса върху тези клиентски активи.

На практика мегафондът ще има акции в почти всички публични дружества у нас, както и компенсаторни инструменти.

Такъв фонд вече има в Румъния и той е най-ликвидното дружество с оборот от 0,84 млрд. евро годишно и капитализация от 3,1 млрд. евро, пише в обосновката на депозитара.

Името на румънския фонд е Fondul Proprietatea. Фондът се управлява от Franklin Templeton Investment Management Ltd. От средата на 2015 г. фондът се търгува и на London Stock Exchange. Най-същественият принос на този фонд в Румъния е положителният ефект върху развитието на капиталовия пазар.

Предвидено е, ако някой акционер има акции, не в мегафонда, а в дадено дружество, да може по всяко време да получи обратно акциите в първоначално притежаваното дружество. Другият вариант за този акционер е да продаде акциите си от фонда.

Досега тези стотици хиляди акционери не се интересуваха от дивидентите си, например. Така след изтичане на 5-годишната давност те ставаха собственост на публичното дружество и от това се възползваха активните акционери, които се интересуват от дивидентите си.

Друг интересен нюанс е, че може да има бивш приватизационен фонд, в който новият мегафонд да се окаже най-голям акционер. Така в преходния период до създаването на фонда сегашните му мениджъри и най-големи акционери може да започнат да изкупуват акциите му ударно или да приложат някоя хватка.

Такава хватка може да е разпределяне на дивидент в акции, като новите акции да не отиват в „Регистър А“, а в инвестиционен посредник (т. нар. „Регистър Б“). Така всеки от пасивните акционери ще има акции и в двата регистъра или евентуално в мегафонда и директно в дружеството. По този начин делът на мегафонда може да се размие.

Пореден интересен нюанс е, че в този фонд могат да влязат компенсаторните инструменти, или поне новоиздаваните.

Предложението на Централен депозитар можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
oslo
преди 8 години
логиката е че тези хора ще си останат пасивни дори и със седмица без таксизащото за мнозина спирачка са и транспорта до голям град, или споразумение за делба и удост за наследнициа информационното им затъмнение?има и собственици на повече от 25 акции където наследниците не могат да се разберат с годининещо като изоставените сгради в центъра на Софиянаистина държавата трябва да раздвижи тази мъртва собственост административноиначе вечно ще си остане и вси по пасивна ще ставакато някои сгради, които държавата трябва да обложи като опасни и да ги национализира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ceneto
преди 8 години
Сега прехвърлянето на тези 25 акции обикновенно излиза по-скъпо, те ще правят фонд, ами пуснете седмица на отворените врати без такси - хората дето не искат да си взимат дивидентите да се отърват от тежкото бреме. Значи аз не мога да отърва от акциите (няма икономическа логика), но ще мога да ги дам на фонд и после да си ги взема ако реша и ако това става без пари нещо не ми се връзва сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още