IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ печели все повече от търговията с чужди акции

Оборотът с тях през юли вече е четвърт от общия

16:01 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

„Българска фондова борса“ АД печели все повече от търговията с чужди акции и дялове. Оборотът с тях се увеличава постоянно и през юли вече генерира около четвърт от общия, показват изчисления на Investor.bg.

Чужестранните акции и дялове се търгуват на сегмента MTF BSE International и оборотът им се увеличи от между 2 и 3 млн. лв. на месец от септември-декември 2021 г., през 5-8 млн. лв. месечно между януари и май 2022 г., до 15-19 млн. лв. за юни и юли 2022 г. Броят на сделките също расте, те вече са цели 1 695 за юли 2022 г.

Оборотът на MTF BSE International през юли е за 15,6 млн. лв., спрямо 35,6 млн. лв. на Основен пазар, 12 млн. лв. на „Алтернативен пазар“ и 2,7 млн. лв. на пазара BEAM. Общият на родната борса е в размер на 66 млн. лв.

MTF BSE International е най-бързо растящият пазар и скоро може да изпревари Основен.

 

 

Вероятно институционални инвеститори участват на сегмента MTF BSE International (пенсионни и договорни фондове), защото основните посредници са традиционно „ЦКБ“ с 6 млн. лв. и „БенчМарк“ с 8,8 млн. лв. Посредниците лидери по брой сделки на Основен сегмент, тоест посредниците, обслужващи индивидуалните инвеститори, генерират далеч по-малко оборот, в лицето на „Карол“ АД с 515 хил. лв. на MTF BSE International и “Елана Трейдинг“ АД със 178 хил. лв.

Следователно БФБ явно е успяла с този сегмент да привлече част от големите пари (тези на пенсионни и договорни фондове)  и родните посредници.

Големият плюс на MTF BSE International е удобството от приключването на сделките в един посредник и в рамките на един ден. Възможно е един инвеститор днес да продаде акции на Apple на БФБ и в същия ден да купи книжа на „Алтерко“ със същите пари - пак на БФБ. Също така българската система за защита на инвеститорите (с книжа по лични подсметки в „Централен депозитар“ АД) е много добра, защото в чужбина ако брокерът фалира, става изключително неприятно за купувалия акции през този брокер.  

Ето защо сегментът има бъдеще и това вече се доказва.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още