IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в английската Висша лига стигнаха нов рекорд

Над 70% от приходите на клубовете отиват за заплащане на футболисти и мениджъри

11:16 | 31.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сезон 2010-2011 бе изключително силен за Манчестър Юнайтед както във футболно, така и във финансово отношение. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сезон 2010-2011 бе изключително силен за Манчестър Юнайтед както във футболно, така и във финансово отношение. Снимка: Архив Ройтерс

„Ключовото съотношение на заплатите към приходите във Висшата лига, което остана около 60% през по-голямата част от първото десетилетие на ХХ век, е нараснало рязко през разглеждания сезон, надхвърляйки за първи път 70%“, заявява авторът на доклада Дан Джоунс. „При положение, че приходите от излъчване на мачовете вероятно ще осигурят ограничен ръст преди следващата сделка за правата през 2013-2014 г., вниманието на клубовете ще бъде насочено към повишаване на приходите в области, които контролират пряко“, добави той.

Вследствие на тежката икономическа обстановка във Великобритания приходите на клубовете от домакинските им мачове остават до голяма степен без промяна в продължение на 5 сезона. От Deloitte подчертават, че „общата среда остава предизвикателна“ въпреки някои големи търговски сделки напоследък при Манчестър Сити и Ливърпул.

Извън топклубовете от одиторската компания посочват, че в Чемпиъншип, второто професионално ниво в английския футбол, страдат във финансово отношение. Това се дължи на комбинация от клубове, приспособяващи се към положението на изпаднали от Висшата лига, и други, които се опитват да стигнат до класиране в нея, предприемайки често хазартни финансови ходове, за да се включат в клуба на богатите.

Това води до ситуацията в Чемпиъншип да бъде регистриран 6-ти пореден сезон на увеличаване на загубите.

Английската футболна лига и клубовете от Чемпиъншип съгласуваха правила за финансова честна игра, чрез които да се опитат да постигнат по-добър баланс между приходи и разходи. „Надяваме се, че въвеждането на правилата ще се превърне в онзи катализатор за дългоочакваното подобряване на финансовите баланси“, коментират от Deloitte.

От сезон 2013-2014 г. клубовете от Висшата лига, които ще се съревновават за участие в турнирите на УЕФА, ще трябва да изпълнят нейните финансови правила за честна игра.

От Deloitte смятат, че комбинацията от правила за честна игра и затегнатото икономическо положение, което ограничава ръстът на приходите, може да доведе по-скоро до оперативна загуба за клубовете от най-високото ниво на английския професионален футбол, отколкото до печалба. Оттам добавят, че при все по-стеснените източници на финансиране това може „в крайна сметка да предизвика промяна в поведението“.

Що се отнася до състоянието на нещата в Европа, от 5-те големи футболни първенства – тези на Испания, Англия, Германия, Италия и Франция – само френската Първа лига не регистрира ръст. Общите приходи на 5-те топ първенства са нараснали с 2% до 8,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
educator
преди 11 години
Печалбите от футбола са поразителни. За доказателство- един пример на класация на най- печелившите клубове.http://dohodite.com/highincomeexamples/incomes-in-football
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още