IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията удължава работния ден на американците с три часа

В тази ситуация за служителите отвъд океана е невъзможно да постигнат баланс между работа и личен живот

16:35 | 28.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

„Когато си във виртуалното пространство, не си толкова разсеян, никой не изчезва за кафе или сладки приказки за известно време“, казва Дейв Донован, който ръководи отдела за глобални финансови услуги на Publicis Sapient „Клиентите също са по-лесни за откриване“, допълва той. Според него предвид първоначалните резултати работата от разстояние ще се задържи за дълго време. „След като духът вече е излязъл от бутилката, няма да се върне обратно“, смята Донован.

Придобивките обаче си имат своята цена. До началото на април около 45 на сто от служителите заявили, че се чувстват изтощени, сочат данни от проучване сред 1001 американски служители на компанията Eagle Hill Consulting. Почти половината смятат, че психическата им умора се дължи на нарасналия обем от работа, трудното балансиране между работа и личен живот и липсата на комуникация и подкрепа от работодателя им. Поддържането на духа на служителите се оказва трудно, смятат две трети от служителите в отдел „Човешки ресурси“, участвали в допитване на Сдружението за управление на човешките ресурси по-рано този месец.

Хората, работещи от малко жилище, са изложени и на по-голям риск от високо кръвно налягане в сравнение с колегите им, разполагащи с допълнителни стаи, показва първоначално изследване на Теса Уест, доцент по психология в Нюйоркския университет.

Родителите с деца у дома се чувстват особено натясно, тъй като трябва да вършат работа между грижите си за децата, включващи и виртуални учебни занятия. В две трети от женените двойки с деца в САЩ и двамата родители работят, така че няма кой да гледа малките, докато партньорът е на работа.

Според Мъшахвар от Intel няма печеливш вариант. Тя се чувства еднакво виновна, ако пренебрегва децата си или работата си. „Пека бекон между два конферентни разговора. Това се случва сутринта“, казва Мъшахвар, която се грижи за четири деца на възраст между 8 и 14 години и в същото време работи на пълен работен ден.

31-годишен уеб дизайнер в софтуерна компания със средни размери, казва, че започва да изпушва, работейки по 12 часа на ден от малката си спалня, за да отговори на исканията на клиентите и на ръководителите си. Те очакват от него да отговори незабавно на телефонни обаждания и на имейли, дори през уикендите.

Апартаментът му няма офис, а съквартирантите му – жена и малкото й дете, играят и гледат телевизия във всекидневната. Поради това за него е невъзможно да спре да работи, но усеща натиск да се труди по-усърдно от обичайното. Някои от колегите му вече са били съкратени.

Признаването на ползите за производителността може да е краткотрайно, ако служителите прегорят и някои работодатели опитват да помогнат на хората си да се справят. Goldman Sachs Group даде на служителите си допълнителни десет дни семеен отпуск, Microsoft предлага на служителите си допълнителни 12 седмици майчинство или бащинство, а в Starbucks служителите получават 20 безплатни психологически сеанса. Salesforce.com прави виртуални медитации и тренировки.

Но компаниите могат да направят много повече за училището и ежедневните грижи за децата, тъй като офисите остават затворени за неопределено бъдеще. Дори амбициозният план на американския президент Доналд Тръмп за отваряне на икономиката предвижда учениците да си останат у дома още няколко седмици.

Сега дори децата се чудят кога нещата ще се върнат по старому. Миналата седмица 8-годишният син на Мъшахвар попитал кога ще свърши всичко това. „Аз просто седнах на масата за закуска. Не мога да му дам сносен отговор“, казва ръководителката на Intel

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още