IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Суга е толкова решен да проведе Олимпийските игри в Токио?

Един от основните фактори за това решение са предстоящите избори в Япония

12:29 | 20.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Няколко други политически фактора натежават в подкрепа на плана за провеждането. Игрите в Токио са от основно значение за наследството на Шиндзо Абе, предшественикът на Суга на поста министър-председател. Абе все още е влиятелна личност в Либерално-демократическата партия и Суга се нуждае от подкрепата му.

Няколко други политически фактора тежат в полза на напредъка. Игрите в Токио са от основно значение за наследството на Шиндзо Абе, предшественик на Суга като министър-председател. Абе все още е мощен посредник в ЛДП и Суга се нуждае от неговата подкрепа.

Освен това японските лидери са наясно, че Пекин ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри в началото на 2022 г. Ако игрите в Китай постигнат триумф, при това само осем месеца след позорния японски провал, говорим за перспектива, която малко политици от ЛДП искат да обмислят.

От месеци Суга залага, че настроенията ще се променят, когато избирателите получат своите ваксини срещу Covid-19, а след дълго закъснение пускането на ваксините в Япония най-сетне набира скорост. Страната поставя по над 600 хил. ваксини дневно и иска да достигне 1 млн. този месец. Около 30% до 40% от страната ще има поне една доза до началото на Олимпиадата.

Съществува и теория, че Япония е принудена от Международния олимпийски комитет (МОК) да проведе игрите. „Изпаднали сме в ситуация, в която дори не можем да спрем“, коментира този месец Каори Ямагучи, бивш шампион по джудо и изпълнителен член на Японския олимпийски комитет.

Но юристи твърдят, че МОК има ограничено влияние, защото Япония има сравнително малка финансова загуба от отменянето на събитието. „Повечето пари, които Япония вложи, вече са похарчени за инфраструктура, хотели, олимпийско селище и подобни неща“, твърди Ървин Кишнър, спортен адвокат в САЩ.

След отлагането от миналата година Япония вече не очаква големи приходи от Токио 2020 и ще загуби по-голямата част от това, което остава, ако реши да ограничи броя на зрителите и да възстанови парите за продадените билети.

МОК, от своя страна, все още е на път да генерира пълните си приходи от права за излъчване и от преките спонсори, което обяснява настояването му Олимпиадата да се състои, дори и Токио да остане в извънредно положение с Covid.

Въпреки че организаторите на Токио 2020 по договор нямат право да се откажат, МОК няма да има особен избор, ако Япония просто затвори границите си и направи невъзможно провеждането на игрите.

За щастие интересите на МОК и на японския премиер сочат в една посока. Освен ако ситуацията с коронавируса не се влоши значително през следващите няколко седмици, олимпийският огън ще бъде запален в Токио на 23 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още