IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Джобс – приказка за златната ябълка

История за човека, който диктува технологичния свят и постига всичко заради желанието си да успее и качеството, че не се отказва да преследва мечтите си

15:20 | 25.01.10 г.
Стив Джобс – приказка за златната ябълка
Едва ли има човек, който да не е запознат с живота и историята на създателя на Apple и да не е гледал неговата реч пред студентите в Станфорд. В първата част Джобс разказва за това как много неща в живота получават своето обяснение в по-късен етап, втората е за загубата и любовта, а третата е разказ за срещата му със смъртта. Историята на Стив Джобс показва, че успехът не е вроден, не е даденост и не се определя от това в какво семейство си отрасъл, а колко силна е мотивацията ти и дали се отказваш лесно от мечтите си.

Днес Стив Джобс е бялата лястовица, предвестник на новите технологии, чиито идеи вдъхновяват останалите производители в бранша на високите технологии и който вероятно ще накара хората да се стремят към iPhone така, както ги накара да приемат в ежедневието си персоналния компютър.

Не само речта, но и целият живот на Джобс е една вдъхновена и поучителна история за това колко интересна и непредсказуема може да бъде съдбата на всеки и как успехът съпътства именно онези, които се стремят към него, не се отказват и не просто се надяват на чудо, а го карат да се случи.

Джобс се ражда преди 55 години в Сан Франциско, Калифорния. Родителите му го изоставят поради невъзможността да се грижат за него и поставят към бъдещите му осиновители едно единствено условие – да са хора с висше образование, да възпитат и да дадат на детето добри условия и силен старт с хубаво образование. Новите родители на Стив Джобс за жалост не са завършили колеж, но искат детето толкова силно, че обещават да го пратят в колеж веднага, след като завърши гимназия.

Характерната за почти всички тийнейджъри липса на професионална ориентация не подминава и Джобс. На 17 той все още не знае какъв е пътят в живота му, ето защо избра скъпия колеж Рийд в Портланд, Орегон, без ясната идея какво ще прави по-нататък и как ще се възползва от скъпото си образование. След шест месеца той сам се отказва от безсмисленото за него посещаване на безинтересните му часове и сам напуска колежа. Продължава обаче да посещава курсовете по калиграфия – вече по собствено желание, единствено защото му е интересно и е привлечен от плакатите с красиви шрифтове, разлепени из целия град.
 
Едва ли в онези години Стив Джобс е предполагал, че именно тези курсове ще го увлекат така, че ще му помогнат да създаде успешна компания, която ще се предлага на Уолстрийт, и ще достигне пазарна капитализация от 178 млрд. долара. Десет години са нужни на създателя на Apple, за да намери приложение на единственото нещо, което е привлякло интереса му в скъпия университет, който той така и не завършва.

Историята продължава със създаването на първия Apple I, сглобен в гаража на Джобс през 1976 г., от който той продава няколко бройки за 666 долара. Печалбите възлизат на 774 хил. долара. За да продължи да развива бизнеса си с компютри, той продава микробуса си, взима кредит и основава компания, която нарича Apple.

Година след първия модел излиза и Apple II, който поддържа цветен дисплей. За него са изработени и 16 хиляди програми, съвместими с новия продукт. Именно той извежда компанията на Уолстрийт с растеж от 700% на печалбите при втория модел спрямо тези от първия. Apple обаче се изправя пред конкуренцията на IBM – друго голямо име в производството на компютри, които създават модела PC – той става нарицателно и за всички персонални настолни компютри.
 
Следват още два модела, за да стигнат до машината Макинтош – именно тя връща предишните позиции на пазара на Apple и спасява компанията от провал, но не носи късмет на Джобс. Той е принуден да напусне компанията, която е създал и възродил, заради негов колега, с когото имат противоречия в мениджмънта. Следват продажба на дела му в компанията, години, прекарани в пътешествия и отдих, докато не създава компанията Next.
 
Първоначалната му идея е да направи революция в хардуера, но тъй като не успява се насочва към софтуерни програми. Компанията не достига ранга на Apple, но заради разработените си платформи бива купена от компютърния гигант и така Стив Джобс отново се връща във фирмата, която сам е основал.

Миналата година човекът, който диктува хай-тек света, напусна бизнеса си за няколко месеца поради здравословни причини, но скоро след това се върна обратно при екипа си и бе избран от списание Fortune за мениджър на последното десетилетие заради успешнта трансформация на Apple, която се случи под неговото ръководство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още